Tudorel Toader, mesaj plin de venin după ce a pierdut alegerile la Universitatea Cuza, în fața lui Liviu Maha: „Am sentimentul unei monstruase coaliții”

Publicat:

Distribuie articolul:

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) şi-a ales ieri noul rector.  Prof. univ.dr. Liviu Maha a ieşit victorios din lupta cu contracandidatul său, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Liviu Maha a obţinut 487 dintre acestea, iar fostul rector 233 voturi, arată Ziarul de Iași

Astfel, Tudorel Toader, aflat la conducerea UAIC din februarie 2016, a pierdut alegerile pentru funcția de rector al primei universităţi din România. 

Liviu Maha predă la UAIC din 1999, fiind specializat în procesul de integrare economică, comerț internațional, internaţionalizarea firmelor, extinderea UE, piaţa internă, politica de dezvoltare regională, coeziunea economico-socială, fondurile structurale și de coeziune, politici economice. 

Acesta a câștigat și primul tur al alegerilor, care a avut loc pe 12 martie. Atunci, la vot au fost prezente 733 de persoane, reprezentând 86,8% din membri. Liviu Maha a obținut un număr 222 de voturi, comparativ cu Tudorel Toader, care a primit 191 voturi.

Ceilalți 4 candidați, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. dr. Tudor Luchian și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut 128, 121, 44 și respectiv 15 voturi.

La scurt timp după anunțarea rezultatelor primului tur, trei dintre cei patru foști candidați, adică Gabriel Claudiu Mursa, Tudor Luchian și Mihaela Onofrei au declarat public că îl susțin în cursa pentru funcția de rector pe prof.dr. Liviu Maha.

În schimb, tot după primul tur, Adrian Muraru a contestat alegerile de la UAIC.

Pe 13 martie 2024, acesta a trimis contestaţia către Biroul Electoral al UAIC, în document arătând, printre altele, că fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, pe vremea când era ministru al Justiţiei, este şeful biroului electoral.

Pe 17 martie, cu o seară înainte de alegerile turului al doilea, Olga Andreea Urda, președintele Biroului Electoral de la UAIC, a anunțat că își dă demisia din această funcție. Ea a susținut că s-a dus o campanie de denigrare a imaginii ei profesionale și că familia este afectată de această ”vânătoare de vrăjitoare”.  În urma demisiei Olgăi Andreea Urda, noul președinte BEC a fost numit conf.dr. Irina Bilan de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Cu toate acestea, chiar în dimineața alegerilor, acestea au fost la un pas de a fi amânate. Pe 18 martie, la ora 7.00, când s-a reunit în ședință Biroul Electoral Central al universității, principalele discuții ar fi vizat identificarea procedurilor legale pentru ca alegerile să nu mai aibă loc.

În mod normal, demisia unui membru nu afectează desfășurarea activității. Senatul a validat, odată cu structura actuală și trei membri supleanți, cât și un locțiitor pentru actualul președinte, astfel încât procesul electoral (de la referendumul pentru desemnarea metodei de alegere a rectorului încoace) să se poată desfășura fără sincope.

Dar Metodologia universității, votată pe 17 mai 2023, conține un articol bizar. La articolul 3, alineatul 2, se specifică faptul că Biroul electoral al universității este format din șapte membri, aleși din rândul comunității UAIC: 2 studenți și 5 cadre didactice, „dintre care unul are în mod obligatoriu pregătire juridică”.

Singura persoană cu pregătire juridică din cadrul BEC al UAIC era fostul președinte, Olga Andreea Urda. Iar demisia ei ducea la amânarea alegerilor, până la momentul în care Senatul vota o nouă componență a Biroului Electoral Central, care să conțină și o persoană cu pregătire juridică. 

Doar că sursele ZDI au spus că membrii BEC au rămas surprinși când și-au dat seama că procesul electoral trebuie să înceapă normal, de la ora 08.00. Prima persoană de pe lista supleanților, lect.dr. Lucian Bălănuță, absolvent al Facultății de Litere, mai avea a doua facultate terminată: Dreptul. Mai mult, acesta a finalizat și un master în studii europene, domeniu interdisciplinar, care presupune studii în economie și afaceri internaționale, administrație publică, științe politice și drept. 

Sursele noastre au menționat că ședința a fost una tensionată, membrii BEC cerându-i lect.dr. Lucian Bălănuță să le pună la dispoziție diplomele care să ateste studiile sale, iar în final ajungând să-l valideze în funcția de membru al Biroului Electoral Central. Într-un final, conf.dr. Irina Bilan a fost aleasă cu unanimitatea voturilor celor prezenți. 

Mesajul noului rector al UAIC: „Există o unitate, o concentrare a colegilor pe ceea ce înseamnă schimbare de viziune”

Contactat de reporterii ,,Ziarul de Iași”, Liviu Maha s-a declarat bucuros de reușita sa.

„Sunt bucuros, a fost o competiție lungă, intensă. Au fost mulți candidați, au fost programe diverse, au fost dezbateri, idei, viziuni. Chiar a fost o campanie susținută și valoroasă, lucru pe care l-am confirmat și după primul tur.

Ca urmare, cu atât mai mare e bucuria cu cât competiția a mai  dură și mai intensă. Deci e normal să fiu bucuros. Rezultatele arată într-un fel aceeași implicare a colegilor. Prezentarea la vot a fost peste cea din primul tur.

Cu câteva voturi, dar oricum e important că se menționează acest lucru. De obicei, în turul II e greu să estimăm câți vor veni la vot, mai ales că la noi au fost mulți candidați în turul I, voturile s-au distribuit între acești candidați, un număr semnificativ la unii dintre colegi. Ca urmare, era greu de anticipat ce vor face colegii care au votat cu candidații care nu au intrat în turul II.

De aceea, cred că a fost importantă și susținerea, simbolic, pentru că de fapt fiecare coleg a votat așa cum a crezut că e mai bine pentru universitate. Faptul că au venit la vot atât de mulți confirmă că există o unitate, o concentrare a colegilor pe ceea ce înseamnă schimbare de viziune să spunem, care să aducă mai multe lucruri bune pentru universitatea noastră”, a declarat Liviu Maha.

De asemenea, noul rector a menționat că este conștient de responsabilitatea pe care o are de acum încolo. „Un număr atât de mare de voturi arată și legitimitate, e adevărat, dar în același timp înseamnă responsabilitate, pentru că foarte mulți colegi și-au manifestat încrederea în programul propus, în mesajul pe care l-am transmis, în candidatura mea, și ca urmare e și o responsabilitate foarte mare pe care o am”, a adăugat acesta.

Mesajul fostului rector: Am sentimentul unei monstruoase coaliţii”!

La final de mandat de  rector al UAIC, și Tudorel Toader a transmis un mesaj, pe pagina sa de Facebook. Acesta a subliniat printre altele că pentru el, anii în care a ocupat cea mai importantă poziție din instituție au reprezentat o onoare.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI PE ZIARUL DE IAȘI

Website | Mai multe articole

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Peste 1 milion de oameni au interacționat cu cele 200 de evenimente ale Romanian Creative Week 2024. Premieră națională: un moment de Realitate Augumentată,...

Peste 1 milion de oameni au interacționat cu cele peste 200 de evenimente ale Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor...

Zeci de tineri designeri, la RFW Forum: dezbatere cu experți în domeniu despre proprietatea intelectuală în industria modei

Invitați de marcă și personalități din industriile creative au participat sâmbătă la RFW Forum, conferința care a adus în centrul discuțiilor subiecte relevante legate...

Povești „body positivity” impresionante pe podiumul Romanian Fashion Week. Designerul Ioana Ciolacu: „Dacă producem modă numai pentru femeile cu dimensiuni ideale, majoritatea oamenilor normali...

Romanian Fashion Week continuă la Iași cu show-uri spectaculoase și colecții care trezesc idealuri și conturează trenduri noi în moda din România. A doua...

New Media District, cel mai mare show de arte vizuale din țară, a debutat la Iași cu un spectacol de lumini și video mapping

New Media District, cel mai așteptat show de arte vizuale din România, a adus în capitala Moldovei nu mai puțin de 40 de instalații...

Proprietari, Producători, Beneficiari

Încă de mici, înainte de a deveni UTC-iști, ni se explica așa : noi toți, oamenii muncii adică, aveam față de mijloacele de producție...

George Scripcaru implică grupările interlope din Brașov în alegerile locale din oraș (P)

Membrii clanului Stoleru, numiți și "stăpânii cartierului Noua" din Brașov, îl susțin public pe internet pe fostul primar Scripcaru, care va candida din nou...

Articole asemănătoare

Cine vrei să te reprezinte în Parlamentul European? O comparație între candidații principalelor partide (P)

Alianța Dreapta Unită are cei mai buni candidați pentru Parlamentul European – singura echipă care poate garanta că...

Zeci de tineri designeri, la RFW Forum: dezbatere cu experți în domeniu despre proprietatea intelectuală în industria modei

Invitați de marcă și personalități din industriile creative au participat sâmbătă la RFW Forum, conferința care a adus...