Acuzații de trucare a licitațiilor pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași

Publicat:

Distribuie articolul:

O dispută în mediul academic ar putea avea consecințe juridice. La mijloc este un incident petrecut săptămâna trecută pe șantierul de la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași, dar și conflicte mai vechi din breasla arheologilor. Un cunoscut cercetător științific susține că ar fi ținta unei „acțiuni de kompromat”. În același timp, ridică semne de întrebare cu privire la atribuirea unor contracte în relație cu SRU, arată Ziarul de Iași.

Scânteia a fost aprinsă după o vizită pe șantierul SRU. Expertul Mădălin Văleanu, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, a fost invitat, pe 11 noiembrie, la amplasamentul SRU de către dirigentele de șantier. „Mi-a fost solicitată o opinie tehnică asupra unei situații de natură geotehnică”, a explicat Văleanu prezența sa, aspect confirmat și de dirigentele de șantier.

Expertul acuză „o acțiune de kompromat”

În această perioadă, la șantierul SRU se desfășoară lucrări de cercetare arheologică, acestea fiind executate de Institutul de Arheologie. Unul dintre responsabilii șantierului arheologic a intrat în conflict cu Văleanu, reproșându-i prezența în zonă. În context, amintim că Văleanu este și arheolog expert, dar el a precizat că nu s-a aflat pe șantier în această calitate.

Ulterior, la Complexul Muzeal a ajuns o adresă de la Institutul de Arheologie, semnată de directorul Alexander Rubel. Despre acest document, Văleanu spune că face parte dintr-o „acțiune tipică de kompromat”, lucru infirmat de Rubel. În adresă, Rubel a invocat faptul că Văleanu și-a făcut apariția „în mod abuziv” pe șantier, nefiind invitat în zona cercetării arheologice.

„Perimetrul în care se făceau cercetări arheologice în acea zi nu era delimitat spațial cu gard, nici marcat cu plăcuțe de avertizare, fiind în fapt un perimetru de trecere în interiorul șantierului de construcție al SRU, dintr-o parte în alta a locației”, a comentat Mădălin Văleanu.

De cealaltă parte, în adresa Institutului către Complexul Muzeal se arată că Văleanu s-a împotrivit „somației responsabilului științific al cercetării arheologice de a părăsi perimetrul sitului arheologic, încălcând astfel legislația în vigoare dar și regulamentul de etică și deontologie profesională”. În final, Alexander Rubel se arată convins că Complexul Muzeal va dispune „măsurile necesare”.

Între Rubel și Văleanu există un conflict mai vechi, în condițiile în care ultimul susține că o astfel vendetă a pornit după ce a publicat, în 2016, o serie de articole privind activitatea unor arheologi ieșeni în perioada comunistă, în baza cercetărilor efectuate la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Rubel confirmă conflictul și afirmă că acele articole au avut „un caracter denigratoriu”.

Acuzații de trucare a unor achiziții

Conflictul a atins alte cote în cursul zilei de ieri. În răspunsul său către conducerea Complexului Muzeal, în urma adresei Institutului de Arheologie, Mădălin Văleanu a relatat un episod petrecut la sfârșitul verii.

„Atunci, am fost contactat telefonic de o persoană care s-a recomandat ca fiind din partea constructorului care execută lucrările de construire a SRU, că are nevoie de o ofertă de preț pentru servicii de arheologie pentru SRU. Acea persoană mi-a precizat expres la telefon că se dorește o ofertă din partea instituției noastre care să aibă o valoare mai mare decât cea furnizată de Institutul de Arheologie, instituție cu care deja «se bătuse palma».

Față de această solicitare, am zâmbit trist la acel moment, precizând persoanei respective că nu eu sunt persoana împuternicită de instituția mea care să poată prezenta oferte pentru prestări servicii, ci d-na Senica Țurcanu, șefa Muzeului de Istorie”, este acuzația formulată de Văleanu în răspunsul său către conducerea instituției în care lucrează. În continuare, cercetătorul științific a precizat că reprezentantul constructorului a insistat și la persoane din conducerea instituției dar a primit refuzuri pentru trimiterea unei oferte.

Surse ZDI au confirmat că astfel de discuții au avut loc, discuții care ar putea fi urmate de o anchetă a procurorilor dacă vor exista sesizări pe această temă. La acel moment, la șantierul SRU urmau să se desfășoară lucrări de cercetare arheologică după ce, în perioada de supraveghere, au fost descoperite vestigii. Contractul pentru care Complexul Muzeal era solicitat să trimită ofertă presupunea lucrări de cercetare arheologică.

„Ulterior vizitei din 11.11.2024 (…) am fost contactat de mai multe «persoane binevoitoare», care mi-au furnizat tot felul de informații și mi-au arătat inclusiv și documente, din care ar rezulta faptul că au fost trucate procedurile de acordare a contractelor de prestări-servicii de arheologie din banii publici alocați pentru construirea SRU și că, în fapt, blocarea lucrărilor de execuție a spitalului, care generează întârzieri majore în respectarea graficului de lucrări și în darea de funcționare la timp a spitalului, ar fi produsă de pretențiile financiare în bani ale arheologilor și ale Institutului de Arheologie Iași”, se mai precizează în răspunsul lui Văleanu.

Reacția lui Rubel: „Un om conflictual, controversat”

Directorul Institutului de Arheologie Iași se află în concediu în aceste zile, dar, aseară, a avut o reacție în contextul acuzațiilor care i se aduc. Despre contractele legate de serviciile de arheologie, Alexander Rubel a precizat că Institutul doar a răspuns cu o ofertă la cererea pe care constructorul actual de la SRU (Ness Proiect Europe SRL, firmă care execută lucrări pregătitoare edificării spitalului) a adresat-o instituției. În context, amintim că, la Iași, sunt trei instituții care pot face astfel de oferte: Universitatea „Al.I.Cuza”, Complexul Muzeal Moldova „Iași” și Institutul de Arheologie.

„Este foarte simplu – vine un beneficiar și spune că vrea «x» metri pătrați (pentru cercetare arheologică, n.r.), iar noi răspundem la solicitarea de ofertă. După acest moment, firma face un contract sau nu, acest lucru a fost și în cazul firmei Ness care este beneficiarul”, a declarat Alexander Rubel. El a invocat, ulterior, vizita lui Văleanu pe șantierul SRU și a precizat că „în rândul colegilor [arheologi] este considerat un om conflictual, controversat”. Alexander Rubel a confirmat faptul că există un conflict între el și Mădălin Văleanu de la momentul publicării articolelor de acum câțiva ani, articole despre care Rubel a spus că au avut „un caracter denigratoriu” la adresa unor arheologi. „Eu, de atunci, nu am mai schimbat nicio vorbă cu el”, a completat Rubel.

Referitor la acțiunea de „kompromat” acuzată de Văleanu, Rubel a contracarat afirmând că nu el a fost cel care încearcă să discrediteze profesional o persoană prin intermediul unui scandal de presă. Potrivit lui Rubel, Consiliul Științific al Institutului a decis să trimită respectiva adresa către Complexul Muzeal în contextul incidentului de pe șantierul SRU, având în vedere „buna colaborare între cele două instituții”. „Institutul s-a adresat superiorului lui”, a comentat Rubel, el subliniind că acest demers a fost decis în urma faptului că Văleanu ar fi „perturbat” activitățile șantierului arheologic prin vizita de săptămâna trecută.

Între timp, coincidență sau nu, ieri, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), care gestionează proiectul SRU, a informat, pentru prima dată în mod public, despre faptul că pe șantier au fost descoperite vestigii atribuite culturii arheologice Horodiștea-Erbiceni (cca. 3500 î. Hr.). Un raport detaliat pe această temă urmează să fie întocmit de specialiști, mai arată Ziarul de Iași.

Website | Mai multe articole

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Maia Sandu: „Nu mai vrem să fim separați. Vrem să mergem împreună, liberi, spre un viitor comun”

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a transmis la recepția de Ziua Națională a României un mesaj puternic de solidaritate cu cauza drumul democratic și...

USR a contestat la Curtea de Apel București decizia BEC de renumărare a voturilor din întreaga țară

USR a depus la Curtea de Apel București, Secția Contencios Administrativ și Fiscal – Contestații electorale, o contestație la decizia Biroului Electoral Central privind...

EXCLUSIV VIDEO Binecuvântarea ÎPS Irineu pentru Călin Georgescu. Pro-rusul și-a anunțat candidatura la prezidențiale, încă de acum un an, chiar în sânul Arhiepiscopiei Ortodoxe...

Pro-rusul Călin Georgescu și-a început campania pentru prezidențiale încă de acum un an, chiar în sânul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, condusă de ÎPS Irineu....

Reacția Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, care a intrat în turul doi alături de pro-rusul Călin Geogescu, acuză CCR „că se joacă cu...

Armand: „În trecut au fost nu știu câte dovezi date BEC pentru renumărarea voturilor la locale și la europarlamentare, dar s-a renumărat doar în...

„În trecut au fost nu știu câte dovezi date BEC pentru renumărare la locale și la Europarlamentare, dar nu s-a renumărat decât în câteva...

STS: La nivelul instituţiei noastre nu există suspiciuni sau indicii în legătură cu modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru votul din...

STS a anunțat, joi, 28 noiembrie, că la nivelul instituţiei nu există suspiciuni sau indicii în legătură cu modificarea sau alterarea datelor din infrastructura...

Articole asemănătoare

Cum am ajuns să scriu despre Călin Georgescu, deși voiam să vorbesc despre candidații REPER

O surpriză pe care o aduce REPER la alegerile parlamentare din această toamnă este invitarea unor personalități ale...

Maia Sandu: „Nu mai vrem să fim separați. Vrem să mergem împreună, liberi, spre un viitor comun”

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a transmis la recepția de Ziua Națională a României un mesaj puternic de...

USR a contestat la Curtea de Apel București decizia BEC de renumărare a voturilor din întreaga țară

USR a depus la Curtea de Apel București, Secția Contencios Administrativ și Fiscal – Contestații electorale, o contestație...

EXCLUSIV VIDEO Binecuvântarea ÎPS Irineu pentru Călin Georgescu. Pro-rusul și-a anunțat candidatura la prezidențiale, încă de acum un an, chiar în sânul Arhiepiscopiei Ortodoxe...

Pro-rusul Călin Georgescu și-a început campania pentru prezidențiale încă de acum un an, chiar în sânul Arhiepiscopiei Ortodoxe...