Traseul preotului Pricop de la consilier pentru parlamentari PSD și PDL la purtător de cuvânt al ÎPS Teodosie

Publicat:

Distribuie articolul:

Preotul Mircea Cristian Pricop (43 de ani) are un CV „cu de toate”, trecând, în ultimii 20 de ani, de la funcția de consilier parlamentar pentru ex-senatorul Radu Cătălin Mardare (PSD) și pentru ex-deputatul Costică Canacheu (PD-L/PNL) la cea de consilier juridic și de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie.

Licențiat în Teologie, Teologie Pastorală și Drept, cu un master în Științe Juridice și cu un doctorat în Teologie Morală și Spiritualitate Ortodoxă, Mircea Cristian Pricop și-a început activitatea profesională, conform propriului CV publicat pe site-ul Universității Ovidius din Constanța, în 2001, când avea 21 de ani.

Atunci, a fondat publicația „Revista pentru o Românie Modernă”, pentru care a făcut, până în 2002, voluntariat, deținând funcția de redactor-șef.

Între 2005 – 2006, Mircea Cristian Pricop a fost consilier la cabinetul parlamentar al ex-deputatului PD-L/PNL (București) Costică Canacheu (unul dintre „veteranii” Parlamentului României, deținând nu mai puțin de cinci mandate, între 1990 – 2016).

Între 2009 și 2010, Pricop a schimbat cabinetul parlamentar, trecând, de data aceasta, la cel al senatorului PSD (Bacău) Radu Cătălin Mardare, care a avut două mandate legislative, din 2004 până în 2012, fiind în prezent ambasadorul României în republica LIbaneză.

Din 2010, anul în care și-a încheiat, conform propriului CV, munca de consilier parlamentar și era, deja de câțiva ani, absolvent de Teologie, actualul purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a devenit preot la Parohia „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, sub „aripa” ÎPS Teodoosie.

În CV, acesta și-a mai trecut câțiva ani de voluntariat: profesor de educație plastică, profesor de istorie, realizator de emisiuni radio. Din 2015, cu câteva pauze, predă la Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța, unde este și duhovnic.

Cum a devenit părintele Pricop purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

În august 2023, Arhiepiscopia Tomisului a fost implicată într-unul din numeroasele scandaluri mediatice în care s-a aflat în ultimii ani, după ce preotul Eugen Tănăsescu a demisionat din funcția de purtător de cuvânt al instituției după ce în presă au apărut o serie de înregistrări audio în care acesta discuta cu o femeie despre o fostă clarvăzătoare, ex-consul în Israel, care ar fi avut influenţă asupra ÎPS Teodosie.

Imediat după demisia lui Tănăsescu, preotul Mircea Cristian Pricop, unul dintre apropiații ÎPS Teodosie, care face parte și din Consiliul Eparhial, fiind consilier juridic, a fost numit purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Lunga serie de răfuieli a ÎPS Teodosie cu propria Biserică

Direcția de comunicare a Arhiepiscopiei Tomisului nu s-a schimbat, însă, odată cu înlocuirea purtătorului de cuvânt. La fel, nici răfuielile ÎPS Teodosie cu Biserica Ortodoxă Română, din care face parte.

Din contră, tensiunile par să fi crescut în ultimul timp, arhiepiscopul Tomisului urmând a fi judecat de Sinodul BOR, în ședința din 29 februarie 2024, pentru „încălcarea ordinii statutare, tulburarea păcii și răzvrătire”.

Decizia a fost anunțată în februarie de Patriarhia Română ca urmare a presiunii făcute în ultimii ani de ÎPS Teodosie, pentru a transforma Arhiepiscopia Tomisului în Mitropolie, deși Sinodul BOR i-a transmis în repetate rânduri că acest lucru ar încălca chiar decizii mai vechi ale Sinodului.

CITEȘTE ȘI: GARDA DE FIER A LUI TEODOSIE

Pe de altă parte, atacurile arhiepiscopului Tomisului, atât directe, cât și prin purtătorul său de cuvânt, preotul Mircea Cristian Pricop, la adresa Patriarhiei și a lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, au devenit tot mai dese în ultimul timp.

Asta deși ÎPS Teodosie a anunțat că „rămâne în deplină ascultare față de Preafericitul Părtinte Patriarh Daniel și față de Sfântul Sinod”, după ce Patriarhia Română a transmis public că ierarhul de la Constanța va ajunge la judecata Sinodului.

Un ultim episod s-a petrecut duminică, 25 februarie, când Arhiepiscopia Tomisului a transmis un comunicat de presă prin care îi adresează public o serie de întrebări lui Vasile Bănescu, între care să explice un citat din Biblie.

Reacția a venit după ce oficialul Patriarhiei Române a criticat demersul ÎPS Teodosie, care a emis, în urmă cu câteva zile, un ordin de instituire a unei perioade de „post și rugăciune”, pentru a forța, în acest fel, BOR să transforme Arhiepiscopia Tomisului în Mitropolie, iar el să devină, astfel, mitropolit.

Despre acest ultim episod tensionat, Media Quality a scris în articolul intitulat: Arhiepiscopia Tomisului îl ia la întrebări pe Vasile Bănescu, după ce acesta a criticat „postul și rugăciunea” instituite formal în interesul personal al lui ÎPS Teodosie.

Vasile Bănescu a ajuns „persona non grata” pentru Arhiepiscopia Tomisului după ce, în ultimii ani, a criticat de mai multe ori derapajele ÎPS Teodosie, precum momentele în care ierarhul de la Constanța a scandalizat opinia publică în perioada pandemiei de COVID-19, când s-a poziționat în afara legilor, incitând și credincioșii să le încalce.

La finele anului 2023, DNA Constanța a deschis un dosar penal pe numele ÎPS Teodosie, după o investigație a jurnaliștilor Recorder, dosar în care arhiepiscopul Tomisului este urmărit penal pentru fapte de corupție, fiind acuzat de cumpărare de influență.

Ierarhul de la Constanța este cunoscut publicului și pentru legăturile strânse cu foști și actuali politicieni controversați. Între aceștia, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre (PSD), aflat în prezent în închisoare pentru fapte de corupție, sau George Simion, liderul partidului extremist AUR, pe care Teodosie l-a cununat religios.

Website | Mai multe articole

Ramona Ursu e ziaristă. Din convingere. Adoră să scrie. Să vorbească. Să descopere. Dar mai ales să-i asculte pe oameni.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Ramona Ursu
Ramona Ursuhttps://www.mediaquality.ro/
Ramona Ursu e ziaristă. Din convingere. Adoră să scrie. Să vorbească. Să descopere. Dar mai ales să-i asculte pe oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

O pisică a încercat să salveze cea mai plictisitoare campanie electorală

Încercând să nu gafeze, politicienii le-au oferit cetățenilor o campanie plictisitoare, lipsită de dezbateri. Vă prezentăm cele mai importante momente ale războiului politic din...

Cine vrei să te reprezinte în Parlamentul European? O comparație între candidații principalelor partide (P)

Alianța Dreapta Unită are cei mai buni candidați pentru Parlamentul European – singura echipă care poate garanta că modernizarea României și apartenența noastră la Uniunea Europeană...

Peste 1 milion de oameni au interacționat cu cele 200 de evenimente ale Romanian Creative Week 2024. Premieră națională: un moment de Realitate Augumentată,...

Peste 1 milion de oameni au interacționat cu cele peste 200 de evenimente ale Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor...

Zeci de tineri designeri, la RFW Forum: dezbatere cu experți în domeniu despre proprietatea intelectuală în industria modei

Invitați de marcă și personalități din industriile creative au participat sâmbătă la RFW Forum, conferința care a adus în centrul discuțiilor subiecte relevante legate...

Povești „body positivity” impresionante pe podiumul Romanian Fashion Week. Designerul Ioana Ciolacu: „Dacă producem modă numai pentru femeile cu dimensiuni ideale, majoritatea oamenilor normali...

Romanian Fashion Week continuă la Iași cu show-uri spectaculoase și colecții care trezesc idealuri și conturează trenduri noi în moda din România. A doua...

New Media District, cel mai mare show de arte vizuale din țară, a debutat la Iași cu un spectacol de lumini și video mapping

New Media District, cel mai așteptat show de arte vizuale din România, a adus în capitala Moldovei nu mai puțin de 40 de instalații...

Articole asemănătoare

Cum facem ca ANAF și cetățeanul-contribuabil să fie egali

Sigur ai vrea ca și statul să aibă exact aceleași obligații ca și tine. Sigur ți se pare...

O pisică a încercat să salveze cea mai plictisitoare campanie electorală

Încercând să nu gafeze, politicienii le-au oferit cetățenilor o campanie plictisitoare, lipsită de dezbateri. Vă prezentăm cele mai...

Cine vrei să te reprezinte în Parlamentul European? O comparație între candidații principalelor partide (P)

Alianța Dreapta Unită are cei mai buni candidați pentru Parlamentul European – singura echipă care poate garanta că...