CLUBUL DE CARTE „Imperiul trebuie să moară” și „Gazprom. Noua armă a Rusiei”. Mihail Zîgar, scriitorul și jurnalistul rus aflat pe lista neagră a lui Putin

Publicat:

Distribuie articolul:

Secolul XXI ar trebui să se numească secolul cinismului politic. Contextul geo-politic este extrem de complicat și exploziv, oriunde te-ai uita pe hartă. Războiul din Ucraina e turnesolul cinismului geo-politic de secol XXI. Tot eșafodajul construit după Al Doilea Război Mondial și după căderea URSS și a Cortinei de Fier s-a prăbușit cu zgomot de fiare vechi și ruginite.

În 1994, Ucraina a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară, fiind astfel de acord să transfere toate focoasele nuclare Rusiei, să dezmembreze, fiind asistată de SUA, toate silozurile, bombardierele și rachetele nucleare de croazieră de pe teritoriul său. În schimb, a primit garanții de securitate din partea statelor nucleare și despăgubiri.

Garanțiile de securitate s-au tranformat în confruntarea cu Rusia în ajutor militar cu țârâita, cât să nu moară, dar ajungând în situația complet disproporționată politic și militar. Intrând în al treilea an de război, pentru prima dată auzim din declarațiile oficialilor occidentali că Ucraina ar trebui să se pregătească de negocieri, dar și să se gândească la ”compromisuri”.

Am desenat  acest context pentru a ajunge la cărțile lui Mihai Zîgar (foto jos), scriitor și jurnalist rus pe numele căruia, din martie anul acesta, autoritățile ruse au deschis dosar penal, aflându-se pe lista neagră a Ministerului de Interne rus. Zîgar era oricum deja declarat drept ”agent străin” în Rusia.

Zîgar se face ”vinovat” că ar fi distribuit ”falsuri” despre armata rusă atunci când a scris despre atrocitățile din Bucea comise de soldații ruși. Cărțile lui Mihail Zîgar sunt expuse pe rafturile libăriilor din Rusia fiind împachetate și legate, pentru a nu putea fi frunzărite. Mihai Zîgar locuiește la New York, scrie pentru New York Times, Time, Spiegel ș.a. Este de asemenea cercetător Atlantic Council și profesor la Universitatea Princeton.

Imperiul trebuie să moară. Istoria revoluțiilor ruse prin personalități. Anii 1909-1917, editura Cartier, 2020.

Editura Cartier a publicat cele două cărți ale acestuia, Toți oamenii Kremlinului, care este epuizată pe site-ul editurii, și de negăsit pe site-urile librăriilor online. Mi-am comandat volumul masiv Imperiul trebuie să moară. Istoria revoluțiilor ruse prin personalități. Anii 1900-1917, în traducerea Antoanetei Olteanu. https://cartier.ro/libraria/istorie/imperiul-trebuie-sa-moara/ Cartea a apărut în 2017, tradusă în engleză și română.

În România a apărut în 2019, la Editura Cartier, fiind reeditată în 2020. Sunt atentă la propunerile pe care le fac editurile în general. Cartea lui Zîgar se înscrie în preocupările mele care nu au început odată cu războiul din Ucraina.

Ceea ce se întâmplă în aproprierea noastră, acest război de expansiune al lui Putin în Ucraina este de fapt viziunea politică și militară a Rusiei dintotdeauna. Cartea lui Mihail Zîgar începe cu Tolstoi și data de 24 februarie 1901 atunci când organul oficial de pe atunci al Bisercii Ortotoxe Ruse scria despre excomunicarea celui mai cunoscut scriitor rus. Ca să înțelegi Rusia de astăzi și pericolul pe care îl prezintă politica Rusiei, a sistemului reprezentat de Putin, trebuie să îl citești pe Mihai Zîgar.

Cartea lui Zîgar pune alături fapte istorice și detalii care au schimbat mersul lucrurilor în istoria Rusiei, o prezentare istorică minuțioasă a straturilor, a înlănțuirii evenimentelor, jocurile politice ale personalităților care au marcat perioada pe care scriitorul o analizează și care au făcut Rusia să fie ceea ce este astăzi. Politica și Biserica, problema Constiuției, asasinarea lui Alexandru al II-lea, rivalitatea dintre Tolstoi și Pobedonosțev, toată înlănțuirea de evenimente politice și rezistența față de schimbările liberale, așa începe volumul masiv de peste 600 de pagini. De la Lev Tolstoi, la Deaghilev, Gapon, Rasputin, Purișkevici, Gorki, Țereteli, Nicolai al II-lea, avocatul Kerenski, Troțki. Zîgar încheie cartea cu o ultimă frază:

”Două țări într-una singură este o tragedie. Ștergerea elitei intelectuale și de afaceri o slăbește. În Rusia nu a avut loc împăcarea cu istoria, traumele nu sunt vindecate, complexele nu sutn depășite. Istoria rusă este o boală care se face simțită la fiecare pas. Suntem bolnavi de istoria noastră. Nu vreau să mor de boala asta”.

Textul de coperta a 4-a e scris de Mihai Zîgar: „Cel mai tragic scenariu nu a fost deloc singurul. Ideea că aceasta e soarta poporului rus, karma lui e și acum foarte populară în Rusia. Sper că această carte îi va face să se îndoiască. Nimic nu e cunoscut dinainte, nimic nu e stabilit dinainte sută la sută. Motorul istoriei este greșeala.

Eroii acestei cărți fac tot timpul planuri, fac prognoze, acționează pornind de la ceea ce li se pare de fiecare dată o soco­teală precisă. Și aproape mereu acest lucru se dovedește o iluzie. Dar timpul trece și toate aceste iluzii se uită. Și eroii, și istoricii care îi studiază încep să creadă că a existat un plan de la început. Că tot ce s-a întâmplat nu e deloc o întâmplare, ci rodul intenției cuiva.”

În martie 2022, Mihai Zîgar a lansat un apel împotriva atacului Rusiei, preluat la aceea vreme de mii de personalități culturale ruse. „Lumea noastră s-a prăbușit, dar avem un „recensământ al celor vii. Acum câteva zile, am publicat un text – un apel împotriva atacului Rusiei asupra Ucrainei, care a fost apoi semnat de 13 persoane. De atunci, oamenii îmi scriu în fiecare zi. O mulțime de oameni. Ei cer să-și pună semnătura sub scrisoarea noastră. Așa că îl postez din nou. E bun, deși inutil. Lumea noastră s-a prăbușit, dar avem un „recensământ al celor vii”.

Compatrioți!

Declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina este o rușine.

Aceasta este rușinea noastră, dar, din păcate, copiii noștri, o generație de ruși foarte tineri și nenăscuți, vor trebui să poarte și ei responsabilitatea pentru aceasta. Nu vrem ca copiii noștri să trăiască într-o țară agresoare, astfel încât să le fie rușine că armata lor a atacat un stat independent vecin. Facem apel la toți cetățenii Rusiei să spună nu acestui război.

Nu credem că o Ucraina independentă reprezintă o amenințare pentru Rusia sau pentru orice alt stat. Nu credem afirmațiile lui Vladimir Putin conform cărora poporul ucrainean este sub stăpânire „nazistă” și trebuie „eliberat”.

Cerem încetarea acestui război.”

Gazpromul. Noua armă a Rusiei, de Valeri Panniușkin și Mihail Zîgar, Curtea Veche Publishing, 2008

Pe coperta a 4-a, textul de prezentare: „Gazpromul reprezintă obiectul unor temeri atît de mari, Gazpromul este atît de admirat, încît pare că nici nu mai rămîne timp pentru a vedea cum este organizat şi ce anume conţine. Ce este, un mecanism sau un organism? În ce stare se află în prezent această puternică armă rusească fabricată de Beria și Hrușciov, utilizată de Brejnev și Kosîghin, pe care Cernomîrdin și Viahirev i-au transmis-o integral lui Putin? Oare a ruginit? Este oare atât de periculoasă?

Primele cuvinte pe care ni le-a spus fostul prim-ministru Egor Gaidar, cînd l-am rugat să ne acorde un interviu, au fost următoarele: «La ce vă trebuie toate astea? Nu înţelegeţi că veţi fi omorîţi? Nu înţelegeţi unde intraţi?». Noi nu înţelegeam.“

Cartea este epuizată pe site-ul editurii. Poate fi găsită pe anticaritele online.

Mihail ZÎGAR (născut la 31 ianuarie 1981, Moscova), scriitor, jurnalist politic, regizor, reporter de război, fost redactor-șef al postului TV rus de opoziție Dojd (2010–2015). A copilărit în Angola. Licențiat în jurnalism internațional la MGIMO, Moscova. A studiat la Universitatea din Cairo, Egipt. A fost reporter de război (Casa de Editură Kommersant, 2000–2009), lector la MGIMO (2003–2009). În 2007 îi apare cartea de reportaje din zonele fierbinți ale lumii Război și mit. Împreună cu Valeri Paniușkin publică, în 2008, volumul „Gazprom. Noua armă a Rusiei”, tradus și în română. În 2015 publică volumul Toți oamenii Kremlinului.

O scurtă istorie a Rusiei contemporane, vândut în peste o sută de mii de exemplare în decurs de un an de zile. Svetlana Alexievici, laureat Nobel, avea să-l numească „cea mai serioasă analiză a ultimilor 20 de ani”. Cartea a apărut deja în germană, polonă, bulgară, finlandeză, engleză și chineză, de asemenea, în română, la Editura Cartier, în 2017. În 2017 îi apare volumul Imperiul trebuie să moară. Istoria revoluțiilor ruse prin personalități. Anii 1900–1917, tradus în engleză și română.

Mai multe articole

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Eroismul lui Ciucă în bătălia de la Nasiriyah, demontat de Recorder chiar în ziua publicării videoclipului de lansare a cărții

În ziua în care Nicolae Ciucă a publicat videoclipul de lansare al cărții "Un ostaș în slujba țării", ilustrat cu filmări din Afganistan și...

CAZUL BULAI: Procurorii spun că până acum au primit 20 de plângeri

În aceste zile, cazul Bulai revine în atenția publicului, pentru că procurorii au făcut niște mișcări de forță, percheziționând locuința acestuia, după care l-au...

Județul Cluj a atras finanțări de peste 10 miliarde de lei în șase ani

Județul Cluj s-a clasat pe primul loc în România la finanțări nerambursabile în anul 2023, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Județul Cluj...

Un pensionar refuză pensia după recalculare pe motiv că primește prea mulți bani: „Nu îi merit”

Autorităţile au anunțat bilanțul primelor două săptămâni, după recalcularea pensiilor: 60.000 de pensionari sunt nemulțumiți și 3.000 de decizii cu erori vor fi recalculate. Însă,...

Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia din New York

Autorul român Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia din New York, așa cum a anunțat scriitorul pe pagina sa de Facebook....

Clotilde Armand și Claudiu Năsui deschid listele USR București pentru Senat, respectiv Camera Deputaților. Toți candidații propuși pentru parlamentare

Clotilde Armand este prima pe lista USR București pentru Senat, fiind urmată de Cristian Ghinea și Ștefan Pălărie. La Camera Deputaților, primele trei poziții...

Articole asemănătoare

Alfred Bulai a făcut infarct în arest. Fostul profesor de la SNSPA este inculpat pentru patru infracțiuni, în dosarul privind abuzarea sexuală a unor...

Alfred Bulai (61 de ani), arestat preventiv pentru 30 de zile, ar fi făcut infarct în arestul Poliției...

Eroismul lui Ciucă în bătălia de la Nasiriyah, demontat de Recorder chiar în ziua publicării videoclipului de lansare a cărții

În ziua în care Nicolae Ciucă a publicat videoclipul de lansare al cărții "Un ostaș în slujba țării",...

CAZUL BULAI: Procurorii spun că până acum au primit 20 de plângeri

În aceste zile, cazul Bulai revine în atenția publicului, pentru că procurorii au făcut niște mișcări de forță,...

Județul Cluj a atras finanțări de peste 10 miliarde de lei în șase ani

Județul Cluj s-a clasat pe primul loc în România la finanțări nerambursabile în anul 2023, potrivit Ministerului Investițiilor...