Cine nu a auzit de Tudor Ciuhodaru, politicianul care a făcut carieră cu stetoscopul sau medicul care a consultat – la propriu – aproape toate partidele politice? Băcăuan de origine, s-a stabilit în Iaşi după absolvirea UMF în 1993, cu prima specializare medicina de urgenţă (1997). Astăzi, potrivit declaraţiilor sale, este medic în cadrul Spitalului de Neurochirurgie.
Ironia face ca directorul acestui spital să fie nominalizat de PSD Iaşi pentru europarlamentarele din 9 iunie, în vreme ce pentru eurodeputatul Tudor Ciuhodaru nu a mai rămas loc nici pentru primărie. Aşa că, la o lună după ce a împlinit vârsta de 55 de ani, a deschis un nou capitol în epopeea sa politică: de câteva zile e în Alianţa pentru Unirea Românilor.
A venit odată cu criza economică
Începutul epopeii datează din 2008, când a câştigat alegerile pentru Camera Deputaților în Colegiul uninominal Copou pentru PSD, aliat pe vremea aceea cu PC-ul lui Dan Voiculescu.
În ianuarie 2010 părăseşte PSD, devine independent, apoi cochetează o lună şi jumătate cu UNPR (1 Mai – 15 iunie) până e dat afară pentru că a votat la o moţiune de cenzură altfel decât a decis generalul şef Gabriel Oprea.
La începutul lui 2011 se înscrie în Partidul Conservator. „Formaţiunea mea este de urgenţă, iar acest lucru probabil mă face să văd şi urgenţa din politică. Este momentul ca România să aibă un proiect de ţară şi să venim cu soluţii”, declara el atunci.
Nouă luni mai târziu este dat afară şi de aici, tot pentru că a votat altfel decât au decis şefii: „A acţionat în ultimul timp împotriva Partidului Conservator şi a Uniunii Social Liberale”, potrivit unui comunicat al PC de la acea vreme. S-a întâmplat pe 29 septembrie.
A doua zi, 30 septembrie 2011, îl găseşte înscris din nou în Uniunea Naţională pentru Progresul României.
În 2012 candidează pe listele PPDD şi reuşeşte să intre în urma redistribuirii, la Bârlad. Au fost aşa-zisele alegeri uninominale, când Parlamentul s-a umflat la aproape 600 de deputaţi şi senatori.
Doi ani mai târziu, în decembrie 2014, a fost exclus din partidul lui Dan Diaconescu împreună cu mai mulţi parlamentari (între care încă un ieşean, Daniel Oajdea).
După patru luni, în aprilie 2015, revine pentru a treia oară în UNPR. N-a apucat să împlinească un an aici.
În martie 2016 revine în grupul PSD, partid care îl propulsează la alegerile din acelaşi an într-un nou mandat în Camera Deputaţilor. De data asta a evoluat disciplinat în grupul social-democrat până în iunie 2019, când a plecat europarlamentar. Restul de mandat (un an şi jumătate) a fost continuat de actualul şef al PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru.
CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ZIARUL DE IAȘI
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară