Rectorul Universităţii „Al.I. Cuza” a pierdut unul dintre cele trei procese pe care le deschisese împotriva unor organe de presă. Fostul ministru al justiţiei, Tudorel Toader, deschisese acţiunile în justiţie pentru a remedia „atingerile aduse imaginii, onoarei, demnităţii şi reputaţiei sale”. Toader se simţise jignit de articole publicate de posturile de radio „Deutsche Welle” şi „Europa Liberă”, ca şi de un jurnalist botoşănean. Magistraţii Tribunalului ieşean au apreciat că cel puţin „Deutsche Welle” nu a încălcat nicio lege. – transmite publicația Ziarul de Iași
În acţiunea îndreptată împotriva „Deutsche Welle”, Toader a cerut „constatarea încălcării onoarei, demnităţii, reputaţiei şi vieţii private, cu semnificative prejudicii de imagine, prin săvârşirea unei fapte juridice ilicite constând în publicarea articolului de presă cu titlul «Închisorile din România: gândaci, ploşniţe şi tentative de suicid»“. Publicat pe 7 iulie 2022, articolul făcea un bilanţ al aplicării legii recursului compensatoriu. Din cei 16.200 de deţinuţi eliberaţi în baza acestei legi, 1.834 fuseseră condamnaţi pentru omor, iar 762 pentru viol. În decurs de doi ani de aplicare a legii, aproximativ 1.000 de deţinuţi eliberaţi recidivaseră.
„Au fost înregistrate, pe lângă alte infracţiuni, crime, violuri, molestarea sexuală a copiilor”, se menţiona în articol. Textul făcea o prezentare a condiţiilor din penitenciarele româneşti şi a funcţionării sistemului judiciar în comparaţie cu situaţia din restul Europei. Numele lui Tudorel Toader era menţionat o singură dată, în expresia „lege promovată de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader în guvernarea PSD”.
În acţiunea sa, Toader a afirmat că fusese ţinta unei campanii sistematice de denigrare, textul incriminat fiind doar unul dintre peste 85 de articole similare publicate de Deutsche Welle. Drept compensaţie, Toader a cerut obligarea postului de radio la plata unor despăgubiri în valoare de 2 milioane lei, la retragerea articolului de pe pagina de internet şi la publicarea hotărârii judecătoreşti de condamnare în trei cotidiane cu acoperire naţională. Principalul argument adus de Toader a fost că legea recursului compensatoriu fusese iniţiată în noiembrie 2016, când prim-ministru era Dacian Cioloş, iar ministru al Justiţiei, Raluca Alexandra Prună.
CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL ÎN ZIARUL DE IAȘI
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară