Tatiana Korovenkova, Belarus: „Am plecat cu câteva luni înainte ca BelaPan să fie declarată extremistă, pentru că redacția a fost avertizată”

Publicat:

Distribuie articolul:

Jurnalistă a Agenției de știri belaruse BelaPAN, Tatyana Korovenkova a fost nevoită să părăsească țara sa cu câteva luni înainte ca agenția de presă  la care lucra să fie declarată extremistă de regimul lui Lukașenko. Ea a devenit cunoscută, mai ales, pentru faptul că a avut un  discurs dur la o „conferință de presă”, în timpul căreia forțele de securitate din Belarus l-au arătat presei pe Roman Protasevici, jurnalistul care a fost arestat în 2021, după ce Belarus a forțat un avion de pe cursa Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk, conform Anticoruptie.md.

Protasevici a fost condamnat la opt ani de închisoare. Jurnalista a declartat cu voce tare că nu crede nimic din ceea ce a spus Protasevici, deoarece, cel mai probabil, el a făcut declarațiile sub presiune. „Nu am avut de gând să părăsesc acea conferință de presă, pentru că suntem jurnaliști și trebuie să acoperim tot ce se întâmplă în Belarus, nu putem alege – scriem despre asta, nu scriem despre asta – asta este probabil apanajul presei de stat, care are propria agenda, si care ani de zile ar putea ignora unele evenimente din tara”, a declarat Korovenkova atunci presei. Nu avea de gând nici să plece peste hotare, dar își amintește că avea mereu pregătită o geantă pentru situația în care va fi ridicată de forțele de ordine și dusă la închisoare. Decizia de a pleca a fost luată subit.

„Seara, redactorul-șef m-a sunat și mi-a spus să plec imediat. M-am pregătit în două ore. Am primit informații, redactorii au decis să nu verifice cât de mare este probabilitatea ca un dosar penal să fie pregătit, în special împotriva mea, cu acuzații grave. Și am decis că ar fi mai sigur dacă plec”, susține Tatyana. La câteva luni, redactorii publicației, rămași la Minsk, au fost arestați, li s-au pornit dosare penale și au fost condamnați la ani de închisoare…

Acum Tatyana Korovenkova lucrează din exil. Și-a inițiat propriul proiect – un canal de Youtube Pozirk în care discută despre situația din Belarus, drepturile omului, libertatea presei și alte subiecte de interes public sporit pentru țara sa. M-am întâlnit cu Tatyana Korovenkova, la Strasbourg, la o conferință dedicată jurnaliștilor belaruși, aflați în exil. Am discutat cu ea despre situația jurnalilștilor care continuă să-și facă meseria în condiții nu tocmai ușoare în afara țării:       

      

Cornelia Cozonac, Anticoruptie.md: Tatiana, suntem în Consiliul Europei, unde are loc conferința „Jurnaliştii din Belarus în exil”. Vreau să te întreb care este situația jurnaliștilor care au fost forțați să părăsească Belarus și sunt în exil, cum este să lucreze din alte țări, cu  ce probleme se confruntă?

Tatyana Korovenkova: Cu siguranță, situația noastră este mult mai bună decât cea a colegilor noștri care sunt în închisoare în Belarus. Acum suntem cel puțin liberi și asta este deja mult. Toți jurnaliștii și redacțiile care au fost forțați să părăsească Belarusul se confruntă cu un anumit set de probleme. Ele pot fi divizate în câteva tipuri, de exemplu, chestiuni de legalizare – în calitate de persoană fizică, dar și crearea de noi persoane juridice pentru a putea activa legal în țara în care s-a mutat redacția. Toate acestea, desigur, pot fi rezolvate, dar necesită destul de mult timp, efort și orice birocrație nu aduce bucurie.

O altă problemă este organizarea muncii jurnaliștilor, inclusiv, de exemplu, verificarea informațiilor pe care le primim din Belarus, deoarece jurnaliștii mai au unele surse printre cunoscuți, oamenii singuri scriu chatbot-ului şi comunică anumite noutăți. Dar toate aceste știri trebuie verificate pentru a ne asigura că ceea ce s-a comunicat a avut loc cu adevărat. Și deoarece jurnaliștii se află în exil, ei nu pot merge în Belarus să verifice, deci procesul de verificare devine mai complicat. Plus că, desigur, există probleme psihologice în rândul colegilor: epuizare, oboseală de la tot ceea ce se întâmplă. Nu vă pot numi cifre exacte, dar destul de mulți jurnaliști, specialiști buni, pur și simplu au plecat din profesie după ce au părăsit Belarusul, cineva a intrat în domeniul IT, alții însușesc o nouă profesie. Cineva, de exemplu, care are un soț care lucrează în IT, își poate permite să nu lucreze o perioadă și pur și simplu să-și revină după ceea ce a trăit în timp ce lucrau ca jurnalistă în Belarus.

Cornelia Cozonac: Înțeleg că mulți jurnaliști au migrat în alte țări și își desfășoară activitatea jurnalistică de acolo, unele echipe s-au reunit, altele o fac de la distanță…

Tatyana Korovenkova: Redacțiile funcționează și am observat că, de fapt, situația legată de plecarea jurnaliștilor belaruși din Belarus este unică în sensul că, de exemplu, în comparație cu Rusia, multe instituții de presă de acolo și-au întrerupt difuzarea, activitatea pentru mult timp. Redacția noastră a avut, probabil, cea mai de durată întrerupere a activității – nu am lucrat trei săptămâni. Am aflat că am fost declarați extremiști în Belarus pe 12 noiembrie, iar pe 1 decembrie deja am lansat un nou proiect. Adică acei oameni care erau gata să lucreze în continuare, au plecat și au reluat activitatea. Alte redacții au reușit să se relocheze fără a-și întrerupe activitatea. Adică treceau printr-un proces de relocare, oamenii se mutau dar, în același timp, fluxul de știri se actualiza. Și aceasta este, cred eu, o experiență unică, care va fi preluată mai târziu de alte țări, alți jurnaliști.

Cornelia Cozonac: Cum reușiți să informați oamenii din Belarus, în ce măsură ei se pot informa corect, din surse corecte?

Tatyana Korovenkova: Presa independentă din Belarus funcționează foarte repede. Un mesaj important apare în mass-media într-un interval de la treizeci de secunde – două minute. Problema constă în faptul că majoritatea site-urilor mass-media independente beloruse care sunt în exil sunt blocate în Belarus. Oamenii citesc Telegram, rețelele de socializare, Facebook, este în creștere, de exemplu, segmentul belarus al Youtube, cu diferite programe, inclusiv emisiuni politice noi. Bineînțeles, blocarea îngreunează accesul cititorilor la informații, iar problema este că regimul declară mass-media, canalele de telegram, bloggerii ca fiind formațiuni extremiste sau materiale lor – extremiste, iar oamenii nu au timp să urmărească lista acestora. Iar abonarea la un canal pe telegram, care este declarat extremist, duce, de fapt, la inițierea unei cauze penale împotriva acelei persoane. Iar dacă, Doamne ferește, ai apreciat un material sau l-ai transmis cuiva, aceasta este deja răspândire și pentru aceasta pedeapsa este și mai serioasă.

De aceea există tendința, de exemplu, ca oamenii să renunțe la abonarea unui canal pe telegram, însă continuă să intre pe canal și să citească noutățile. Informația își găsește cititorul. Rămâne întrebarea dacă cititorul vrea să găsească informația, pentru că oamenii probabil au obosit de evenimentele politice. Și după ascensiunea din anul 2020, când toată lumea era foarte politizată și interesată de politică și noutăți, a urmat un declin, ceea ce este de înțeles, pentru că oamenii au obosit, în special cei din Belarus. Le este frică, pentru că pot da buzna la tine în casă pentru orice motiv și să te ia și e bine dacă e doar o reținere pentru o zi și o amendă, și nu o cauză penală să zicem pentru comentarii pe rețea de socializare, pe Facebook, de exemplu.

La noi a avut loc un caz de rezonanță când un ofițer de la KGB-ul belarus a fost ucis în timpul asaltului unui apartament, când ei încercau să-l rețină pe un specialist IT, Andrei Zelțer, și l-au ucis și a murit și un ofițer KGB. Au fost o mulțime de comentarii ale oamenilor care nu erau în sprijinul ofițerului KGB. Pentru aceasta la ei veneau acasă cu percheziții, îi luau, îi rețineau, le intentau cauze penale și oamenii primeau unu-doi ani de închisoare sau „chimie”. Doar pentru că au spus ceva rău despre KGB.

CITEȘTE INTERVIUL INTEGRAL PE ANTICORUPTIE.MD

Website | Mai multe articole

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Dansatorul de flamenco Alfonso Losa, considerat „maestrul maeștrilor”  la nivel mondial, a ridicat sala în picioare la Romanian Creative Week. Programul integral al festivalului...

Renumiți dansatori de flamenco și de dans contemporan la nivel mondial sunt prezenți în aceste zile la Iași în cadrul Romanian Creative Week (RCW),...

Celebrul artist Bruno Maria Bradt se întoarce în România pentru expoziția “Cântecul Vârstelor”, o premieră la Iași. Numeroase evenimente inedite, expoziții și spectacole au...

Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, găzduiește în cea de-a patra ediție o serie largă de...

Zile ale dialogului cultural în cadrul Romanian Creative Week: “Conferințele Creativității” i-au adus la Iași pe Andrei Pleșu, Vasile Bănescu, Ioan Stanomir și Horia-Roman...

Patru dintre cele mai apreciate voci contemporane, intelectualii Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleșu, Vasile Bănescu și Ioan Stanomir, inaugurează în aceste zile, la Iași, la...

(P) Cine sunt primarii care au atras finanțări-record din PNRR

Primarii USR au profitat din plin de fondurile europene din PNRR, programul făcut de USR pentru dezvoltarea României, singurul plan serios de modernizare pe...

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la Romanian Creative Week: „M-am inspirat dintr-un cojoc cohănesc din zona de unde se trage bunica...

Cea de-a patra ediție a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la...

Premierele primei săptămâni a Romanian Creative Week: Mircea Cantor va prezenta celebra geantă Dior la Iași. Zeci de expoziții, concerte și spectacole de teatru...

Cea de-a patra ediție a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, reunește timp de 12 zile, în...

Articole asemănătoare

Cum au ajuns banii publici din Târgu Jiu în conturile “Cosa Nostra”, prin mafia locală

Mai multe falsuri au fost descoperite în privința lucrărilor efectuate la modernizarea Căii Eroilor din Târgu Jiu, o...

Celebrul artist Bruno Maria Bradt se întoarce în România pentru expoziția “Cântecul Vârstelor”, o premieră la Iași. Numeroase evenimente inedite, expoziții și spectacole au...

Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, găzduiește în cea de-a...

Zile ale dialogului cultural în cadrul Romanian Creative Week: “Conferințele Creativității” i-au adus la Iași pe Andrei Pleșu, Vasile Bănescu, Ioan Stanomir și Horia-Roman...

Patru dintre cele mai apreciate voci contemporane, intelectualii Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleșu, Vasile Bănescu și Ioan Stanomir, inaugurează...