SONDAJ Eurobarometru: Interesul pentru alegerile europarlamentare a crescut. În România, procentul e de 60%, cât media UE. Pacea, principala valoare care trebuie apărată

Publicat:

Distribuie articolul:

Un sondaj Eurobarometru, care a fost realizat la comanda Parlamentului European și dat publicității miercuri, 17 aprilie 2024, arată o creștere până la 60% a interesului, la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru alegerile europene. În România, procentul este de exact 60%, țara noastră aflându-se în media europeană.

Percepția europenilor asupra UE este una pozitivă, iar România, cu 50% dintre respondenți spunând că imaginea UE este pozitivă, se clasează în prima jumătate a mediei europene la acest capitol. Este important de subliniat că respondenții din întreaga UE au indicat pacea drept principala valoare care trebuie apărată, urmată de democrație și drepturile omului.

Războiul din Ucraina și postura agresivă a Rusiei fac ca la aceste alegeri securitatea să fie una dintre temele principale de interes pentru cetățenii europeni. De asemenea, Eurobarometrul arată că siguranța alimentară și agricultura sunt pe locul trei printre preocupările cetățenilor europeni.

Sondajul arată că Franța e singura țară UE în care interesul cetățenilor pentru alegerile europarlamentare nu a crescut din 2019 până acum. De altfel, Franța este pe ultimul loc la indicatorul ”imagine pozitivă a Parlamentului European”, cu doar 27%. România e în prima jumătate a clasamentului, 46% dintre respondenți având o imagine pozitivă despre Parlamentul European, peste media UE de 41%. De asemenea, 53% dintre români vor ca Parlamentul să joace un rol mai important, sub media UE de 56%.

Percepția UE este una pozitivă la nivelul statelor membre, cu o medie de 47%. Portugalia e țara în care UE stă cel mai bine la capitolul percepție pozitivă (69%), urmată de Irlanda și Suedia. La polul opus sunt Cehia (33% percepție pozitivă), Austria și Franța. România, cu 50% percepție pozitivă, este peste media UE.

Imaginea UE Eurobarometru aprilie 2024
Foto: Imaginea UE în statele membre / Eurobarometru

Clasamentul se schimbă însă când vine vorba despre beneficiile aduse de UE. 71% dintre cetățenii statelor membre cred că țara lor a beneficiat de calitatea de membru UE, în timp ce în România procentul e de 65%, printre cele mai scăzute din întreaga Uniune. Mai slab decât România stau la acest capitol doar Franța, Italia, Austria și Bulgaria. Fruntașe sunt Lituania, Malta și Irlanda.

Eurobarometru beneficii UE aprilie 2024
Foto: Ce cred cetățenii UE despre beneficiile apartenenței la Uniune – Eurobarometru

Grecia, Franța și Cipru sunt țările în care respondenții au spus în proporție mare că standardul lor de viață a scăzut în ultimii cinci ani. România (cu 46%) e în media UE la acest indicator.

Alte date din Eurobarometrul comandat de Parlamentul European:

• Peste opt din zece europeni (81%) consideră că votul este mai important în situația geopolitică actuală.

• Șase din zece cetățeni (60%) sunt interesați de viitoarele alegeri europene din 6 – 9 iunie, cu 11 puncte procentuale mai mult decât în același moment înainte de votul din mai 2019.

• 73% dintre cetățeni afirmă că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi.

• Apărarea și securitatea UE sunt din ce în ce mai importante pentru cetățenii europeni.

• Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă, sănătatea publică și combaterea sărăciei și a excluziunii sociale îi preocupă pe votanții europeni.

Ultimul sondaj Eurobarometru realizat de Parlamentul European înainte de alegerile din iunie arată conștientizarea și preocuparea cetățenilor față de contextul geopolitic actual.

Sondajul publicat miercuri relevă o tendință pozitivă, ascendentă în ceea ce privește principalii indicatori electorali, cu doar câteva săptămâni înainte de votul din iunie. Interesul pentru alegeri, cunoașterea datei alegerilor, precum și probabilitatea de a vota sunt toate în creștere de la ultimul sondaj din toamna anului 2023. Creșterile sunt semnificative în comparație cu sondajul din primăvara anului 2019 (cu trei luni înainte de alegerile europene anterioare).

60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 (+3 puncte procentuale față de toamna anului 2023 și +11 puncte procentuale în comparație cu februarie/martie 2019). 71% spun că este probabil să voteze (7-10 pe o scară de la 1-10), reprezentând +3 puncte procentuale în comparație cu toamna anului 2023 și +10 puncte procentuale în comparație cu februarie/martie 2019. Rezultatele sondajului sugerează că cetățenii UE sunt foarte conștienți de importanța alegerilor în contextul geopolitic actual, opt din zece respondenți (81%) fiind de acord că votul este și mai important acum.

În ceea ce privește respondenții din România, 60% dintre aceștia afirmă că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 (la fel ca în toamna anului 2023 și cu 11 puncte procentuale mai mult față de februarie/martie 2019). 74% dintre cetățenii români spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene (55% dintre români spuneau că este probabil să voteze înainte de alegerile din 2019) iar 68% cred că votul este mai important în actualul context geopolitic.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, despre rezultatele sondajului: „Europenii sunt conștienți de faptul că mizele acestui tur de scrutin sunt mari și că votul este și mai important în contextul geopolitic actual. Îi îndemn pe cetățenii noștri să voteze la viitoarele alegeri europene, să consolideze democrația europeană și să modeleze viitorul Europei.”

La finalul acestei legislaturi, 81% dintre cetățenii UE (80% dintre cetățenii din România) au o imagine pozitivă sau neutră față de Parlamentului European, în timp ce doar 18% au o imagine negativă (19% dintre respondeții români). În plus, majoritatea din UE (56%) ar dori ca PE să joace un rol mai important, în timp ce numai 28% ar dori să vadă contrariul, iar 10% ar păstra rolul Parlamentului European așa cum este în prezent.

Temele indicate de cetățenii români pentru această campanie electorală sunt, în ordine: sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (37%) și lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (33%).

Importanța pe care cetățenii o acordă apărării și securității UE a crescut pe parcursul legislaturii parlamentare, în special având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În prezent, apărarea și securitatea UE se menționează ca primă prioritate a campaniei electorale în nouă țări, cu cele mai mari rezultate în Danemarca (56%), Finlanda (55%) și Lituania (53%).

De asemenea, privind spre viitor, cetățenii UE indică apărarea și securitatea (37%) ca priorități principale în consolidarea poziției UE la nivel mondial, urmate de aspectele energetice și securitatea alimentară/agricultura (ambele cu 30 %).

Pentru cetățenii români, UE ar trebui să se concentreze pe apărare și securitate (33%), pe securitatea alimentară/agricultură (31%) și pe competitivitate, economie și industrie (29%) pentru a își întări poziția în plan global.

În timp ce patru din zece cetățeni europeni spun că rolul UE a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas același, iar 22% spun că s-a diminuat. La nivel național, majoritatea cetățenilor din 15 țări consideră că rolul UE în lume a devenit mai important de-a lungul anilor, proporțiile ajungând la 67 % în Suedia, 63% în Portugalia și 60% în Danemarca. Între timp, cetățenii sloveni și cehi sunt cei mai susceptibili să spună că rolul UE a devenit mai puțin important (32% și, respectiv, 30%).

În cazul României, 35% dintre respondenți cred că rolul UE în lume a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas la fel, în timp ce 27% spun că rolul UE s-a diminuat.

Mai multe articole

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Peste 1 milion de oameni au interacționat cu cele 200 de evenimente ale Romanian Creative Week 2024. Premieră națională: un moment de Realitate Augumentată,...

Peste 1 milion de oameni au interacționat cu cele peste 200 de evenimente ale Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor...

Zeci de tineri designeri, la RFW Forum: dezbatere cu experți în domeniu despre proprietatea intelectuală în industria modei

Invitați de marcă și personalități din industriile creative au participat sâmbătă la RFW Forum, conferința care a adus în centrul discuțiilor subiecte relevante legate...

Povești „body positivity” impresionante pe podiumul Romanian Fashion Week. Designerul Ioana Ciolacu: „Dacă producem modă numai pentru femeile cu dimensiuni ideale, majoritatea oamenilor normali...

Romanian Fashion Week continuă la Iași cu show-uri spectaculoase și colecții care trezesc idealuri și conturează trenduri noi în moda din România. A doua...

New Media District, cel mai mare show de arte vizuale din țară, a debutat la Iași cu un spectacol de lumini și video mapping

New Media District, cel mai așteptat show de arte vizuale din România, a adus în capitala Moldovei nu mai puțin de 40 de instalații...

Proprietari, Producători, Beneficiari

Încă de mici, înainte de a deveni UTC-iști, ni se explica așa : noi toți, oamenii muncii adică, aveam față de mijloacele de producție...

George Scripcaru implică grupările interlope din Brașov în alegerile locale din oraș (P)

Membrii clanului Stoleru, numiți și "stăpânii cartierului Noua" din Brașov, îl susțin public pe internet pe fostul primar Scripcaru, care va candida din nou...

Articole asemănătoare

Cine vrei să te reprezinte în Parlamentul European? O comparație între candidații principalelor partide (P)

Alianța Dreapta Unită are cei mai buni candidați pentru Parlamentul European – singura echipă care poate garanta că...

Zeci de tineri designeri, la RFW Forum: dezbatere cu experți în domeniu despre proprietatea intelectuală în industria modei

Invitați de marcă și personalități din industriile creative au participat sâmbătă la RFW Forum, conferința care a adus...