SONDAJ Eurobarometru: Interesul pentru alegerile europarlamentare a crescut. În România, procentul e de 60%, cât media UE. Pacea, principala valoare care trebuie apărată

Publicat:

Distribuie articolul:

Un sondaj Eurobarometru, care a fost realizat la comanda Parlamentului European și dat publicității miercuri, 17 aprilie 2024, arată o creștere până la 60% a interesului, la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru alegerile europene. În România, procentul este de exact 60%, țara noastră aflându-se în media europeană.

Percepția europenilor asupra UE este una pozitivă, iar România, cu 50% dintre respondenți spunând că imaginea UE este pozitivă, se clasează în prima jumătate a mediei europene la acest capitol. Este important de subliniat că respondenții din întreaga UE au indicat pacea drept principala valoare care trebuie apărată, urmată de democrație și drepturile omului.

Războiul din Ucraina și postura agresivă a Rusiei fac ca la aceste alegeri securitatea să fie una dintre temele principale de interes pentru cetățenii europeni. De asemenea, Eurobarometrul arată că siguranța alimentară și agricultura sunt pe locul trei printre preocupările cetățenilor europeni.

Sondajul arată că Franța e singura țară UE în care interesul cetățenilor pentru alegerile europarlamentare nu a crescut din 2019 până acum. De altfel, Franța este pe ultimul loc la indicatorul ”imagine pozitivă a Parlamentului European”, cu doar 27%. România e în prima jumătate a clasamentului, 46% dintre respondenți având o imagine pozitivă despre Parlamentul European, peste media UE de 41%. De asemenea, 53% dintre români vor ca Parlamentul să joace un rol mai important, sub media UE de 56%.

Percepția UE este una pozitivă la nivelul statelor membre, cu o medie de 47%. Portugalia e țara în care UE stă cel mai bine la capitolul percepție pozitivă (69%), urmată de Irlanda și Suedia. La polul opus sunt Cehia (33% percepție pozitivă), Austria și Franța. România, cu 50% percepție pozitivă, este peste media UE.

Imaginea UE Eurobarometru aprilie 2024
Foto: Imaginea UE în statele membre / Eurobarometru

Clasamentul se schimbă însă când vine vorba despre beneficiile aduse de UE. 71% dintre cetățenii statelor membre cred că țara lor a beneficiat de calitatea de membru UE, în timp ce în România procentul e de 65%, printre cele mai scăzute din întreaga Uniune. Mai slab decât România stau la acest capitol doar Franța, Italia, Austria și Bulgaria. Fruntașe sunt Lituania, Malta și Irlanda.

Eurobarometru beneficii UE aprilie 2024
Foto: Ce cred cetățenii UE despre beneficiile apartenenței la Uniune – Eurobarometru

Grecia, Franța și Cipru sunt țările în care respondenții au spus în proporție mare că standardul lor de viață a scăzut în ultimii cinci ani. România (cu 46%) e în media UE la acest indicator.

Alte date din Eurobarometrul comandat de Parlamentul European:

• Peste opt din zece europeni (81%) consideră că votul este mai important în situația geopolitică actuală.

• Șase din zece cetățeni (60%) sunt interesați de viitoarele alegeri europene din 6 – 9 iunie, cu 11 puncte procentuale mai mult decât în același moment înainte de votul din mai 2019.

• 73% dintre cetățeni afirmă că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi.

• Apărarea și securitatea UE sunt din ce în ce mai importante pentru cetățenii europeni.

• Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă, sănătatea publică și combaterea sărăciei și a excluziunii sociale îi preocupă pe votanții europeni.

Ultimul sondaj Eurobarometru realizat de Parlamentul European înainte de alegerile din iunie arată conștientizarea și preocuparea cetățenilor față de contextul geopolitic actual.

Sondajul publicat miercuri relevă o tendință pozitivă, ascendentă în ceea ce privește principalii indicatori electorali, cu doar câteva săptămâni înainte de votul din iunie. Interesul pentru alegeri, cunoașterea datei alegerilor, precum și probabilitatea de a vota sunt toate în creștere de la ultimul sondaj din toamna anului 2023. Creșterile sunt semnificative în comparație cu sondajul din primăvara anului 2019 (cu trei luni înainte de alegerile europene anterioare).

60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 (+3 puncte procentuale față de toamna anului 2023 și +11 puncte procentuale în comparație cu februarie/martie 2019). 71% spun că este probabil să voteze (7-10 pe o scară de la 1-10), reprezentând +3 puncte procentuale în comparație cu toamna anului 2023 și +10 puncte procentuale în comparație cu februarie/martie 2019. Rezultatele sondajului sugerează că cetățenii UE sunt foarte conștienți de importanța alegerilor în contextul geopolitic actual, opt din zece respondenți (81%) fiind de acord că votul este și mai important acum.

În ceea ce privește respondenții din România, 60% dintre aceștia afirmă că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 (la fel ca în toamna anului 2023 și cu 11 puncte procentuale mai mult față de februarie/martie 2019). 74% dintre cetățenii români spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene (55% dintre români spuneau că este probabil să voteze înainte de alegerile din 2019) iar 68% cred că votul este mai important în actualul context geopolitic.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, despre rezultatele sondajului: „Europenii sunt conștienți de faptul că mizele acestui tur de scrutin sunt mari și că votul este și mai important în contextul geopolitic actual. Îi îndemn pe cetățenii noștri să voteze la viitoarele alegeri europene, să consolideze democrația europeană și să modeleze viitorul Europei.”

La finalul acestei legislaturi, 81% dintre cetățenii UE (80% dintre cetățenii din România) au o imagine pozitivă sau neutră față de Parlamentului European, în timp ce doar 18% au o imagine negativă (19% dintre respondeții români). În plus, majoritatea din UE (56%) ar dori ca PE să joace un rol mai important, în timp ce numai 28% ar dori să vadă contrariul, iar 10% ar păstra rolul Parlamentului European așa cum este în prezent.

Temele indicate de cetățenii români pentru această campanie electorală sunt, în ordine: sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (37%) și lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (33%).

Importanța pe care cetățenii o acordă apărării și securității UE a crescut pe parcursul legislaturii parlamentare, în special având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În prezent, apărarea și securitatea UE se menționează ca primă prioritate a campaniei electorale în nouă țări, cu cele mai mari rezultate în Danemarca (56%), Finlanda (55%) și Lituania (53%).

De asemenea, privind spre viitor, cetățenii UE indică apărarea și securitatea (37%) ca priorități principale în consolidarea poziției UE la nivel mondial, urmate de aspectele energetice și securitatea alimentară/agricultura (ambele cu 30 %).

Pentru cetățenii români, UE ar trebui să se concentreze pe apărare și securitate (33%), pe securitatea alimentară/agricultură (31%) și pe competitivitate, economie și industrie (29%) pentru a își întări poziția în plan global.

În timp ce patru din zece cetățeni europeni spun că rolul UE a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas același, iar 22% spun că s-a diminuat. La nivel național, majoritatea cetățenilor din 15 țări consideră că rolul UE în lume a devenit mai important de-a lungul anilor, proporțiile ajungând la 67 % în Suedia, 63% în Portugalia și 60% în Danemarca. Între timp, cetățenii sloveni și cehi sunt cei mai susceptibili să spună că rolul UE a devenit mai puțin important (32% și, respectiv, 30%).

În cazul României, 35% dintre respondenți cred că rolul UE în lume a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas la fel, în timp ce 27% spun că rolul UE s-a diminuat.

Mai multe articole

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

„Tigrul economic” din Pașcani a leșinat din cauza unui client important din Franța

Societatea Te-Rox Prod a ajuns în insolvență pe fondul neachitării unor sume importante de bani de către francezii de la TeamTex, unul dintre cei...

Alfred Bulai scapă de arestul preventiv în dosarul în care este acuzat de abuzarea sexuale a unor foste studente. Decizia instanței este definitivă

Alfred Bulai, fost profesor al SNSPA, arestat preventiv, în data de 5 septembrie, într-un dosar în care este acuzat de abuzarea sexuală a unor...

VIDEO Mircea Geoană, gafă în prima zi în care și-a anunțat candidatura: i-a urat sănătate Regelui Mihai I, care a decedat în 2017. „O...

Mircea Geoană, fost lider PSD și fost secretar general adjunct al NATO, și-a anunțat miercuri, 11 septembrie 2024, candidatura, ca independent, la alegerile prezidențiale....

Scriitorul Mircea Cărtărescu, pe lista Premiului Femina cu romanul Theodoros

Scriitorul român, Mircea Cărtărescu, punctează un nou mare succes la nivel internațional. Cartea sa, Theodoros, apărută recent și în Franța, se află pe lista...

Polițist din Alba, reținut după ce a ajutat în planul de evadare al unui deținut

Procurorii DIICOT Cluj desfășoară cercetări față de două persoane, dintre care un polițist din Alba, pentru luare și dare de mită și introducerea ilegală...

Flavia Boghiu: „Politicienii n-au ce căuta la începerea anului școlar”

Începutul anului școlar a dus politicienii, din nou, în școlile din România. Și nu din poziția de părinți, ci de membrii în comitetul festiv,...

Articole asemănătoare

FOTO Rusia a lovit cu o rachetă o navă civilă ucraineană, care transporta grâu, în zona economică exclusivă a României. Reacția autorităților române

O navă civilă ucraineană, care transporta cereale și care se afla pe Marea Neagră, în zona economică exclusivă...

„Tigrul economic” din Pașcani a leșinat din cauza unui client important din Franța

Societatea Te-Rox Prod a ajuns în insolvență pe fondul neachitării unor sume importante de bani de către francezii...

Alfred Bulai scapă de arestul preventiv în dosarul în care este acuzat de abuzarea sexuale a unor foste studente. Decizia instanței este definitivă

Alfred Bulai, fost profesor al SNSPA, arestat preventiv, în data de 5 septembrie, într-un dosar în care este...

VIDEO Mircea Geoană, gafă în prima zi în care și-a anunțat candidatura: i-a urat sănătate Regelui Mihai I, care a decedat în 2017. „O...

Mircea Geoană, fost lider PSD și fost secretar general adjunct al NATO, și-a anunțat miercuri, 11 septembrie 2024,...