Procesul în care Vlad Pascu, șoferul care, sub influența drogurilor, a spulberat cu mașina, in august 2023, un grup de tineri, omorând doi studenți și rănind alți trei, a început la Mangalia cu o amânare. Avocata lui Pascu a renunțat la contractul de asistență juridică, iar celălalt apărător este, pentru moment, indisponibil. Familiile victimelor s-au revoltat nu numai pentru faptul că inculpatul a ales să participe la ședință prin sistem videoconferință, de la penitenciarul Poarta Albă, ci și pentru că s-au simțit umilite de atitudinea și gafele judecătoarei de caz.
Părinții și rudele victimelor lui Vlad Pascu nu și-au putut stăpâni revolta când au aflat de la judecătoarea „care mesteca gumă” că procesul nu poate începe la ora 9,00, când fuseseră programați, ci la ora 12,30.
Asta pentru că inculpatul Vlad Pascu avea înfățișare la Tribunalul Constanța unde se judeca cererea lui de obținere a arestului la domiciliu pentru a studia în vederea intrării la facultate. Având două înfățișări într-o singură zi, legea permite unui inculpat aflat in arest să se prezinte, fizic, doar la una singură. Pascu a ales Constanța, preferând să participe la Mangalia, de la penitenciarul Poarta Albă, prin sistem videoconferință.
„Cu organizarea penitenciarelor și a judecăților, e bătaie de joc. Deci acest proces va fi un fiasco. Asta este legea în țara noastră”, s-a revoltat tatăl Robertei, studenta ucisă de Vlad Pascu. Familiile victimelor intenționau să ceară instanței schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor, faptă care se pedepsește mai aspru.
Ședința a început, la prânz, cu o gafă a judecătoarei care a întrebat dacă Sebastian Olariu, tânărul de 20 de ani decedat în accidentul provocat de Vlad Pascu, este în sală.
Șocul a fost uriaș, tatăl tânărului a izbucnit în plâns. „Incredibil. Nu am văzut în viața mea un asemenea judecător. Ea îi voia buletinul”, a declarat Valentin Olariu, consternat că, prin intrebarea ei, judecătoarea a dovedit, de fapt, că nici măcar nu deschisese dosarul.
„Totul este o făcătură, s-a știut dinainte ce trebuia făcut. Totul a fost premeditat. Această judecătoare nu are ce căuta acolo. Iar cu ce i-a făcut lui Valentin Olariu, e strigător la cer”, a comentat și Cătălin Dragomir, tatăl Robertei.
Familiile se gândesc serios să ceară strămutarea dosarului pentru a nu mai fi judecat la Mangalia. Părinții studenților decedați au aflat, de altfel, că în 2023 judecătoarea din Mangalia fusese sancționată disciplinar de CSM pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență“.
Vlad Pascu, introdus prin sistem video, a părut sigur pe el. Când judecătoarea i-a dat cuvântul inculpatului, tatăl lui Sebastian nu l-a mai putut privi pe ecran, a lăsat ochii în jos.
Vlad Pascu a fost cel care a obținut amânarea procesului pentru data de 14 martie, refuzând să desemneze un avocat al Baroului Constanța. A menționat că avocatul lui, din București, va fi disponibil până la sfârșitul acestei luni.
„O amânare a procesului este în folosul lui Vlad Pascu pentru că a mai scăpat de un termen în care trebuia să se confrunte cu opinia publică, cu cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei, cu situația de la Constanța că poate o să îi fie admisă cererea de eliberare din arest”, a comentat avocatul părinților victimelor, Adrian Cuculis.
Apărătorul nu renunță la cererea de schimbare a încadrării juridice pentru inculpat de la ucidere din culpă, la omor. Vlad Pascu este judecat acum pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa drogurilor şi părăsirea locului accidentului.
Cumplitul accident a avut loc in data de 19 august, anul trecut, la ieșirea din 2 Mai spre Vama Veche, când Vlad Pascu, fiind la volan sub influența unui cocktail de șase droguri, a spulberat cu mașina un grup de tineri care mergeau pe jos. În urma impactului violent, doi studenți, de 20 de ani, Roberta și Sebastian, și-au pierdut viața. Alți trei prieteni ai lor au fost răniți. El a fugit de la fața locului fiind prins, ulterior, la Vama Veche.
Feri Predescu –un ziarist cu vastă experiență, care, de-a lungul anilor, a parcurs toate genurile de presă, scrisă, radio, televiziune. Este corespondent Europa Fm la Constanța. Jurnalismul rămâne, pentru ea, cea mai frumoasă meserie din lume. O slujeste cu entuziasm și pasiune pentru a transmite, de fapt, ceea ce ar trebui sa fie cel mai important mesaj al presei: adevărul.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară
Da, pacat de copil cu asa parinti analfabeti „DRUM LIN CATRE INGERIII”. Si dublu semn de excl;amare la urma daca e, tot analfabetism e si acela totusi.