POVEȘTI DIN STATUL POLIȚIENESC. Alina Chiriac: „Mă simt mai mult decât hărțuită, mă simt amenințată”

Publicat:

Distribuie articolul:

Alina Chiriac este, de mulți ani, activă în spațiul civic. Mutată din București în Ciurila (o localitate de lângă Cluj-Napoca), pentru a se bucura de liniște, a descoperit acolo, în apropierea orașului Cluj-Napoca, un viespar de interese imobiliare, la care sunt complici oameni din politică și din administrația publică. Alina este, de altfel, și persoana care a luptat pentru salvarea pădurii-simbol a Clujului de interesele dezvoltatorilor imobiliari, obținând de la Academia Română avizul favorabil pentru o nouă arie protejată sit Natura 2000 ROSCI Făget Sud Colonia Făget. Asta înseamnă că, într-un fel, prin lupta ei, Alina și-a atins parțial obiectivul de a salva natura din zonă. Dar pentru asta a plătit și plătește cu liniștea și siguranța ei.

Sigur, mulți am putea crede că acolo, în localitatea Ciurila, nu poate fi chiar atât de periculos să trăiești, chiar și dacă deranjezi instituțiile publice. Numai că, fiind vorba de foarte mulți bani la mijloc și despre un sistem care se hrănește la comun din potențialul zonei, nu e nicio diferență între situația unui om care se luptă cu mafia din primăria lui Piedone și unul care se luptă cu mafia din Ciurila.

De câțiva ani, de când face sesizări și cere informații de interes public, Alina Chiriac simte pe pielea ei că nu e ușor de trăit atunci când deranjezi sistemul. Ba chiar că, uneori, instituțiile publice și angajații lor pot deveni adevărate amenințări la siguranța personală.

Amendată pentru postări pe Facebook

Din 2020 încoace, Alina e hărțuită de un polițist, e amenințată cu moartea de un om de afaceri care ține o canisă ilegală chiar în mijlocul satului în care ea locuiește, e amendată la fiecare pas și e supusă unei presiuni generale, pe ideea că: “Ce caută asta, venită de la București, să facă ordine la noi, la Ciurila? Să plece!”

Ultima amendă pe care a primit-o din partea polițistului din localitate e pentru o postare pe Facebook.

Amenda, în valoare de 500 de lei, i-a fost trimisă la locuința ei din București, unde are și domiciliul, tocmai în ideea de a nu o găsi la timp pentru a o contesta.

Dar această neapartenență a Alinei la comunitatea din Ciurila e o problemă majoră pentru cei care fac acolo jocuri de interese pe bani mulți, pentru că , așa cum am mai arătat și în alte articole, zona aceea e una pe care dezvoltatorii imobiliari o privesc cu jind, ignorând faptul că vorbim despre o arie naturală rară, care trebuie mai degrabă protejată decât distrusă pentru bani.

Astăzi, Alina nu doar că nu se simte în siguranță acolo. A fost amenințată cu moartea pe stradă, e amendată pentru chestiuni derizorii, simte că vecinii o privesc ciudat și, în același timp, trebuie să fie foarte atentă cu tot ce se întâmplă în jurul ei, după o tentativă nereușită de a i se otrăvi până și animalele de companie.

Dar să revenim la felul în care angajați ai instituțiilor statului, în speță, un șef de post de la Ciurila, care până anul acesta a lucrat în Turda și a trecut la postul local de poliție Ciurila, înființat anul acesta, șicanează un cetățean care are tupeul să se plângă și să facă sesizări pe marginea lucrurilor greșite pe care le vede și acoperă tot felul de ilegalități ce i se aduc la cunoștință.

Alina Chiriac ne-a povestit astfel un întreg film de groază, pe care îl trăiește de niște ani, pentru că acolo comunitatea locală nu e obișnuită cu acțiunile de tip civic.

Amenințarea cu moartea: “Nu mai sări calul, că poate îți rupi gâtul!”

“Poveștile au început când am început eu să fac sesizări legat de ce se întâmplă în Ciurila și polițistul Vlad Paven este responsabil  să ancheteze neregulile care se întâmplă pe teriroriul comunei. Primul incident de genul ăsta a fost cu o canisă ilegală situată în centrul satului Pruniș. Am făcut sesizări pe faptul că acea canisă e ilegală, că deranjează liniștea publică, etc. În urma acestor sesizări, proprietarii canisei m-au amenințat pe stradă cu filmare.

Proprietarul canisei este Marius Moldovan, un om de afaceri din Cluj, aflat în relații apropiate cu președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Acesta deține o canisă ilegală în Pruniș, iar Alina a făcut în mai multe ocazii sesizări împotriva sa, inclusiv la Consiliul Județean Cluj, pentru tolerarea acelei clădiri ilegal construite în care adăpostește zeci de câini.

Fapt confirmat de ANSVSA care spune că Moldovan nu are autorizatie sanitar veterinară și nu a declarat fătările, nu și-a declarat toți puii, deci vinde ilegal. 

“El pretinde că nu e canisă, că sunt câini de companie în centrul satului. Și eu am făcut sesizări la Primărie, la Consiliul Județean, nu am fost direct la el să-I spun ceva. Și ca urmare a acestor sesizări de care el a aflat m-a amenințat cu moartea pe stradă. Am filmare cu momentul. Pe stradă, omul a venit la mine, nu mă cunoștea personal deloc, pentru că abia mă mutasem și a început să injure urât de tot. În momentul în care am ridicat telefonul să filmez, mi-a spus să-mi văd de treaba mea și să nu cumva să sar calul, că poate îmi rup gâtul. “ – a povestit Alina Chiriac pentru INVESTIGATORIA.

Polițistul-erou al MAI care nu consideră că înregistrările video sunt probe

Vlad Paven e prezentat de MAI ca fiind un polițist-erou, după ce a salvat o femeie cu trei copii, care au rămas înzăpeziți în mașina personală vreme de 3 ore în zona Ciurila. Fapta lui, firească pentru orice ființă vie cu puțină empatie, a fost prezentată de MAI pe rețelele de socializare anul trecut ca fiind o faptă de eroism. Și în ipostaza asta, de polițist cu inimă mare, îl găsim pe Vlad Paven în toată presa din zona Clujului.

În relația cu Alina Chiriac, însă, acesta a demonstrat, mai degrabă, că e genul de polițist atât de implicat în bunul mers al localității Ciurila, încât e dispus să se facă că nu vede probe video numai ca să nu supere administrația locală. Ba chiar are un comportament care poate fi ușor catalogat drept hărțuitor.

ARTICOLUL COMPLET ÎN INVESTIGATORIA

Website | Mai multe articole

Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".

Website | Mai multe articole

Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Protest la Debrețin împotriva premierului Ungariei, Viktor Orban

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naţionalist Viktor Orban, duminică, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare şi...

Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv și așteptat catwalk al anului va găzdui la Iași zeci de designeri, talk-uri și expoziții. Irina Schrotter:...

Zeci de designeri își vor prezenta ultimele colecții la Iași, pe cel mai impozant catwalk din țară, în cadrul Romanian Fashion Week, evenimentul cu...

Cât de mult contează lupta anticorupție în România super-anului electoral 2024?

Un președinte de consiliu județean, urmărit de DNA pentru luare de mită, candidează din nou la șefia aceleiași instituții, ba chiar este rugat insistent...

Peste 170 de evenimente și peste 1.000 de artiști într-o singură aplicație dezvoltată de Centric pentru Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment din...

Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, în parteneriat cu Centric IT Solutions România, compania olandeză de...

Ramona Strugariu: “În fiecare școală care cade, în fiecare perete care se dărâmă pe un copil în clasă e și niște politică”

Ramona Strugariu este copreședinta Partidului REPER și eurodeputată Renew Europe în mandatul 2019-2024, cu o experiență de aproape 10 ani în politici publice europene....

Klaus Iohannis, premiat de Atlantic Council. Un „Oscar de la Washington” ajunge în România în luna mai

Atlantic Council premiază în fiecare an personalități din lume cu un rol deosebit la nivel mondial. Premiile sunt considerate de către presă un fel...

Articole asemănătoare

IPS Teodosie, trimis în judecată pentru cumpărare de influență: „Sunt vorbe goale, nu au ce să ancheteze”

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului ajunge, din nou, în fața judecătorilor din Constanța, care, de data aceasta îl vor...

Protest la Debrețin împotriva premierului Ungariei, Viktor Orban

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naţionalist Viktor Orban, duminică, în cadrul unui miting organizat cu câteva...

Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv și așteptat catwalk al anului va găzdui la Iași zeci de designeri, talk-uri și expoziții. Irina Schrotter:...

Zeci de designeri își vor prezenta ultimele colecții la Iași, pe cel mai impozant catwalk din țară, în...

Cât de mult contează lupta anticorupție în România super-anului electoral 2024?

Un președinte de consiliu județean, urmărit de DNA pentru luare de mită, candidează din nou la șefia aceleiași...