Patriarhia condamnă public, în premieră, faptele ÎPS Teodosie, anunțând că Sfântul Sinod va analiza presiunile acestuia de a ajunge mitropolit prin „încălcarea ordinii statutare, tulburarea păcii și răzvrătire”

Publicat:

Distribuie articolul:

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis vineri, 9 februarie 2024, un comunicat de presă în legătură cu solicitarea repetată a ÎPS Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie, solicitare care a fost deja respinsă și la care au fost date, de câteva ori, răspunsuri clarificatoare și definitive.

Conform comunicatului oficial, Sfântul Sinod va analiza la următoarea ședință, care cel mai probabil va avea loc în luna februarie, insistențele nejustificate ale ÎPS Teodosie pe tema mitropoliei, faptele sale fiind considerate „acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”, prin „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății”.

Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată, la acea vreme, de Patriarhul Teoctist.

Cu toate acestea, ÎPS Teodosie a insistat pe acest subiect, mai ales în ultimii doi ani, când derapajele lui, sfidarea propriei Biserici, contrele cu Patriarhia, dar și problemele sale cu legea s-au înmulțit. Măsurile legale impuse populației în timpul pandemiei, încălcate de ÎPS Teodosie, sau actualele probleme cu legea ale Arhiepiscopului Tomisului, fiind primul ierarh urmărit penal pentru fapte de corupție, sunt doar două exemple.

Derapaje cu repetiție, în ultimii ani

În ultimii doi ani, așadar, ÎPS Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, invocând argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

De fiecare dată, însă, se mai arată în comunicatul de presă, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, „potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”.

„Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.

De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se precizează în comunicatul de presă al Cancelariei Sfântului Sinod.

La scurt timp după comunicatul de presă al Cancelariei Sfântului Sinod, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Mircea Cristian Pricop, a declarat: „Arhiepiscopia Tomisului nu comenteză dispozițiile Patriarhiei Române. Încă nu există ordinea de zi (a ședinței Sfântului Sinod – n.r.). Vom identifica oportunitățile canonice în funcție de caz”.

Miting de susținere a ÎPS Teodosie organizat de Asociația Calea Neamului, la Constanța

Sâmbătă, 10 febuarie, la Constanța este anunțat un miting de susținere a ÎPS Teodosie, pe tema mitropoliei, organizat de Asociația Calea Neamului. „Considerăm că reactivarea Mitropoliei Tomisului contribuie atât la restabilirea unui adevăr istoric, cât și la întărirea Bisericii Ortodoxe Române. (…) Cu Dumnezeu înainte, pentru Biruință!”, anunță organizatorii manifestației.

Mai multe articole

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

De la om la om

Ne întrebăm adesea ce ar fi de făcut cu pentru ca valhallii să iasă din demența dogmatică și să revină la realitate; să nu...

Călin (blocat în poveste)

După ce povestise care au fost ultimele cuvinte ale lui Decebal, pentru că fusese el acolo și trăsese cu urechea, pacientul Călin Georgescu fericește...

Ascultăm și judecăm

La fiecare sfârșit de an, ne însoțește celebrul refren de colind „Lăudați și cântați și vă bucurați!”. De pe 3 ianuarie 2025, a apărut...

Obiceiurile de iarnă, de la Butucaru la Rotunda

La începutul lunii ianuarie a acestui an, o știre a trezit națiunea din somnolența post-revelion: primarul comunei Berzunți (județul Bacău) a primit urători din...

Paralele revoluționare: Rusia 1917 – România 1989

Oare istoria se repetă cu adevărat? Sau ar fi mai indicat să spunem că își reia temele, însă cu alte variațiuni? Fiindcă Rusia e,...

Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devinăun hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în...

Articole asemănătoare

Privații „să înceteze mascarada” și să acopere ei hoția politicienilor și desfrâul pe bani publici, nu? De ce decizia lui Bolojan ar trebui să...

Ilie Bolojan face exact ce trebuie prin anunțul privind disponibilizarea a 200 de oameni de la Senat. Reducerea,...

De la om la om

Ne întrebăm adesea ce ar fi de făcut cu pentru ca valhallii să iasă din demența dogmatică și...

Călin (blocat în poveste)

După ce povestise care au fost ultimele cuvinte ale lui Decebal, pentru că fusese el acolo și trăsese...

Ascultăm și judecăm

La fiecare sfârșit de an, ne însoțește celebrul refren de colind „Lăudați și cântați și vă bucurați!”. De...