ISTORIA UNUI EȘEC: Afacerea care l-a ruinat pe Irinel Columbeanu, vândută de stat

Publicat:

Distribuie articolul:

Fabrica de materiale de construcții din Târgu-Cărbunești, judetul Gorj, care l-a adus pe Irinel Columbeanu în pragul sărăciei, a fost vândută. Din banii rezultați din această tranzacție, omul de afaceri nu se alege cu nimic. Fără casă, fără familie și fără bani, Irinel Columbeanu trăiește acum într-un azil de bătrâni din Ghermănești. În locul fabricii, care anunța revoluționarul ”columbeanit”, va funcționa o fabrică de mobilă care va face componente pentru IKEA.

În anul 2009, Irinel Columbeanu realiza în orasul Târgu-Cărbunești, din judetul Gorj, cea mai mare investiție privată din zonă. O fabrică de materiale de construcții, în care a investit aproape 8 milioane de euro, după cum anunța omul de afaceri. Aici, urma să fie produs ”columbeanitul”, un ciment care avea proprietatea de uscare rapidă.

Gorjul nu a fost ales întâmplător pentru producerea acestui material cu care omul de afaceri dorea să revoluționeze piața materialelor de construcții. În primul rând, materia primă era luată de la termocentralele din zonă, Turceni și Rovinari, fiind vorba despre cenușa rezultată în urma arderii cărbunelui. Apoi, exista și o legătură emoțională cu județul Gorj, localitatea Căpreni fiind locul în care s-a născut și a copilărit tatăl său, cel despre care se spune că l-ar fi ajutat cu cei mai mulți bani pentru realizarea acestei investiții.

Afacere născută din… dragoste

La început, fabrica deținea 200 de angajați, toți din localitatea Târgu Cărbunești sau din apropiere. Prima pagină a ziarelor a fost ținută mult timp cu acest subiect, mai ales că omul de afaceri își denumise produsul după numele său, iar Irinel Columbeanu îl promova ca o poveste de dragoste dintre el și Monica, fosta soție.

Însă, produsul nu părea deloc să prindă pe piață, desi avea un preț mult mai mic decât cele cu tradiție, iar calitatea columbeanitului nu a fost niciodată contestată. În plus, materialul era perfect pentru construcția de drumuri, având proprietatea de a fi folosit indiferent de vreme și de temperaturi.

După 2 ani, timp în care a intervenit și divorțul dintre el și Monica Columbeanu, omul de afaceri decide să schimbe numele produsului din ”columbeanit” în ”turbocim”, având aceeași compoziție. O vreme, fabrica mergea bine, mai ales că Irinel Columbeanu alesese să se implice direct în managementul ei. Însă, doar o scurtă perioadă.

Falimentul

În 2014, Primăria din Târgu-Cărbunești decide să ceară insolvența în instanța de judecată, întrucât firma omului de afaceri, SC Materia Construct Columbeanu, nu achitase taxele și impozitele, acumulând o datorie de 200.000 de lei, până în acel moment. Acesta a fost declicul în afacerile lui Columbeanu. Ulterior, angajații nu mai sunt plătiți și părăsesc fabrica.

Patru ani mai târziu, instanțele de judecată declară falimentul fabricii de construcții, timp în care datoriile cresc și mai mult. Instituțiile de control dau năvală în curtea fabricii și aplică amenzi peste amenzi, de la ANAF până la Garda de Mediu.

Columbeanu: ”Am împins singur un tren”

Problemele din viața lui Irinel Columbeanu, divorțul, moartea tatălui, arderea vilei din Izvorani și datoriile de la bănci îl îngenunchează, astfel încât ultimii ani l-au determinat pe omul de afaceri să trăiască într-o garsonieră din Colentina, iar după producerea celor două accidente vasculare, să fie dus în azilul lui Ion Cassian din Ghermănești.

In tot acest timp, omul de afaceri a lăsat statul român să ducă procedura de faliment și apoi de recuperare a datoriilor, fără să se apere.

Despre această fabrică, Irinel Columbeanu spunea pentru adevărul.ro, chiar în urmă cu 2 luni, că a dus la tocarea întregii lui averi:

„Nu aș mai face acea fabrică pe care am făcut-o la Târgu Cărbunești. Mai ales, nu m-aș mai lăsa tentat de anumite lucruri. Încercările mele de a avea succes cu acel proiect al fabricii ar putea fi comparate cu eforturile cuiva de a împinge singur un tren.

Lucru care explică și insuccesul care s-a petrecut. Nu era dat de faptul că ceea ce făceam nu funcționa sau era vreo păcăleală. A fost lipsa de fonduri, care până la urmă a generat tocarea întregii mele averi de la acea vreme. Până când s-a ajuns la ceea ce s-a ajuns”, declara, Irinel Columbeanu, citat de adevarul.ro.

IKEA în locul columbeanitului

Acum, după 15 ani de la înființare, fabrica lui Irinel Columbeanu de la Târgu Cărbunești a fost vândută. Aceasta a fost luată de o companie care va produce componente de mobilier pentru IKEA. De fapt, investitorul a cumpărat o parte din terenurile și clădirile fabricii, adică doar activele. Primăria din localitate își va recupera datoria de aproape 700.000 de lei, dar la masa credată s-au înscris mult mai multe instituții ale statului, furnizori și foști angajați. Fabrica a fost vândută de lichidatorul judiciar.

Mai multe articole

Gabriela Mladin activează în presă din anul 2000. Inițial, a lucrat ca jurnalist de presa scrisă pentru mai multe ziare locale, iar din 2003 a fost corespondent al cotidianului Jurnalul National. Tot din 2003 activează și pentru Antena 1 și Antena 3, iar din 2007 este corespondent Europa FM.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Gabriela Mladin
Gabriela Mladin
Gabriela Mladin activează în presă din anul 2000. Inițial, a lucrat ca jurnalist de presa scrisă pentru mai multe ziare locale, iar din 2003 a fost corespondent al cotidianului Jurnalul National. Tot din 2003 activează și pentru Antena 1 și Antena 3, iar din 2007 este corespondent Europa FM.

1 COMENTARIU

  1. „Fără casă, fără familie și fără bani, Irinel Columbeanu trăiește acum într-un azil de bătrâni din Ghermănești” – peste balta de „arderea vilei din Izvorani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Euro-Șoșoaca

Numărul de circ al noului europarlamentar Diana Șoșoacă în plenul Parlamentului European nu este o palmă peste obrazul României, așa cum consideră mulți, ci...

GORJ: În interesul învățământului, punem incompetenții în capul trebii

Îndelung criticat, în ultima vreme, sistemul de învățământ uimește pe zi ce trece prin deciziile pe care oamenii din sistem le gândesc și le...

Asta da performanță! Și-au împărțit profitul companiei de stat pe prime

O societate cu capital de stat, deținută 100% de Consiliul Local Târgu Jiu, cu 550 de angajați dintre care 350 în producție, și-a împărțit...

Magistrații au dispus ridicarea unei probe refuzate de polițiști într-un dosar de fraudă electorală de la Târgu Jiu

În județul care l-a dat lumii pe Brâncuși, normalitatea trebuie înfăptuită cu forcepsul. Pentru o acțiune pe care Poliția trebuia s-o facă din oficiu,...

David Popovici, dublu campion european la Belgrad

David Popovici a reușit o performanță remarcabilă la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad, cucerind medalia de aur și în proba de 200...

Pentru că Poliția nu vrea să se implice, judecătorii trebuie să decidă obligarea ridicării unor probe într-un dosar de fraudă electorală în Târgu Jiu

În Târgu Jiu, ca să poată afla adevărul despre o situație suspectă, un tânăr a fost nevoit să apeleze la judecători pentru ridicarea unor...

Articole asemănătoare

Euro-Șoșoaca

Numărul de circ al noului europarlamentar Diana Șoșoacă în plenul Parlamentului European nu este o palmă peste obrazul...

GORJ: În interesul învățământului, punem incompetenții în capul trebii

Îndelung criticat, în ultima vreme, sistemul de învățământ uimește pe zi ce trece prin deciziile pe care oamenii...

Asta da performanță! Și-au împărțit profitul companiei de stat pe prime

O societate cu capital de stat, deținută 100% de Consiliul Local Târgu Jiu, cu 550 de angajați dintre...