INTERVIU – Radu Hossu: „E important să înțelegem că suntem și noi în acest moment în mijlocul unui război hibrid”

Publicat:

Distribuie articolul:

În curând se împlinesc doi ani de la începutul invaziei militare rusești în Ucraina. Și, chiar dacă țara vecină se confruntă și acum cu aceleași tragedii pe care le-a trăit și în februarie 2022, în România se mai discută destul de rar despre subiect. Cu toate acestea, un lucru cert e acela că foarte mulți români au înțeles că fiecare mână de ajutor dată Ucrainei e, în realitate, o mână de ajutor dată nouă înșine. Iar omul care a știut să mobilizeze mase largi de oameni în baza acestei idei a fost, fără îndoială, încă din 2022, Radu Hossu.

Radu Hossu și-a început misiunea de ajutorare a poporului ucrainean cumva întâmplător, după ce a constatat că rezumatele sale de noapte ajungeau la un public tot mai extins. Astfel a lansat o campanie umanitară pe cont propriu pentru ajutorarea poporului vecin, afectat teribil de invazia rusă. Timpul a trecut și Radu a reușit să strângă cea mai mare donație pe persoană fizică oferită de România pentru sprijinirea Ucrainei în acest război.

A fost premiat atât de Ucraina, cât și de organizații civice din România pentru actele lui de curaj și pentru implicare, iar acum, la aproape doi ani de la declanșarea invaziei militare rusești în Ucraina, Radu Hossu se uită în urmă, la această perioadă în care a luptat uneori cot la cot alături de soldații ucraineni, cu mândrie. Mândrie că a reușit să mobilizeze românii într-un demers atât de curajos și mândrie că n-a renunțat nicio clipă de speranța lui, în ciuda amenințărilor cu moartea pe care le-a tot primit în acești doi ani.

Radu Hossu a povestit, în acest interviu acordat în exclusivitate publicației MEDIA QUALITY, despre lucrurile la care a renunțat pentru a se dedica în totalitate cauzei ucrainene, despre lucrurile pe care simte că le-a câștigat și, de ce nu, despre locul României în evoluția realităților pe care el le vede, adesea, de pe un câmp de luptă în care miza e mereu absolută.

MEDIA QUALITY: Au trecut deja ani de când ești implicat personal în drama războiului din țara vecină. Dacă ar fi să ne imaginăm ziua de azi ca fiind una a bilanțului, ai spune că a meritat să renunți la viața personală, să-ți riști câteodată propria existență, să te confrunți cu ura baricadei opuse?

RADU HOSSU: Cu siguranță a meritat. Nu am făcut ceea ce am făcut până acum pentru a câștiga admirația „taberei opuse”. De fapt, nu am făcut ce am făcut pentru a câștiga admirația nimănui. Când am scris primul „Rezumat de Noapte”, a fost un șoc că s-a viralizat atât de tare. Apoi, când am început să strâng bani pentru civilii și militarii ucraineni, nu m-am așteptat la un asemenea răspuns din partea celor care mă urmăreau. Când am început să primesc amenințări cu moartea nu am ieșit destul de mult timp public să vorbesc despre ele. Totuși la un moment dat am considerat că e important să se cunoască și partea asta urâtă a României în speța războiului din Ucraina. Însă faptul că am putut, cu ajutorul românilor, să aducem alinare miilor de oameni care au beneficiat de susținerea noastră este cu adevărat ceva de care sunt mândru.

Dincolo de donația uriașă pe care ai strâns-o pentru poporul ucrainean și de acțiunile tale cu rol umanitar acolo, la fața locului, care au fost costurile personale ale implicării tale în Ucraina?

RADU HOSSU: Sunt destule costuri. De la energia, timpul, finanțe și parte din viața personală investite, până la temerea că amenințările vor fi puse cândva în aplicare. Însă nu vreau să vorbesc prea mult despre costuri. Important e că reușim, mulți oameni, nu doar eu, să trecem peste costuri și să vedem beneficiile. Iar ele sunt fără etichetă de preț.

Spuneai, la un moment dat, că vei scrie o carte despre conflictul din Ucraina. În același timp, sigur, această carte va putea fi publicată la finalul războiului. Cât de departe vezi tu acest final acum?

RADU HOSSU: Este departe în opinia mea. Dacă nu se întâmplă o schimbare radicală, nu cred că vom vedea finalul acestui război mai devreme de 2 ani. Și chiar dacă s-ar încheia războiul acesta în 2 ani de zile, dacă nu se va încheia cu victoria Ucrainei, vom avea acest război, cu etape de război „înghețat” și cu etape de război „cald” la granițele noastre pe un termen mult mai lung.

Vine anul 2024, care e un an destul de complex pentru România. Și cum tu ești consultant politic de fapt, eram curioasă dacă vei avea timp să te ocupi și de partea asta în timp ce continui eforturile pentru Ucraina?

RADU HOSSU: Așa mi-am propus, să ofer consultanță în acest an cum am făcut și până acum, însă nu știu să spun de pe acum cum se va concretiza acest fapt.

Apropo de 2024, cum vezi alegerile de anul acesta. Ce crezi despre creșterea partidelor extremiste în preferințele populației și cât de mare e riscul ca ele să pună în pericol democrația la noi?

RADU HOSSU: Cred că extremismul se prezintă ca un panaceu. Ca o soluție miraculoasă la problemele pe care le întâmpină România acum. Cred că partidele extremiste, susținute de Rusia, vin pe un val de frustrări legitime, frustrări ale pupulației care sunt acum manipulate de aceste partide într-un mod mincinos. Cred că nu avem maturitatea în societate de a combate extremismul și chiar dacă acesta nu va deveni majoritar, unul dintre partidele extremiste pot ajunge la guvernare după aceste alegeri. Dacă asta se va întâmpla, atunci pericolul este serios în sensul de erodare a democrației. Nu cred că ne vom pierde democrația, cred însă că în timp aceasta se va eroda și cred că se erodează și în acest moment.

Aș vrea să știu dacă ai urmărit insinuarea propagandei ruse pe meleagurile românești și dacă ai constatat o creștere a eficienței ei în ultimii doi ani.

RADU HOSSU: În ultimii ani propaganda rusă și-a găsit goarne prin care să fie foarte vocală și oameni care să accepte demagogia extremistă fără să se gândească de două ori dacă aceste goarne chiar vor binele României și urmăresc interesele României sau ale Rusiei. Cred că este important să înțelegem că suntem în acest moment în mijlocul unui război hibrid, că suntem un front de luptă pentru Rusia și că fiecare dintre noi care dorim să nu pierdem din drepturile câștigate prin democrație, că acestea trebuie apărate în fiecare zi.

Ce a însemnat pentru tine perioada aceasta de implicare într-o cauză atât de mare și care sunt lecțiile pe care le-ai învățat în anii ăștia, în care ai trăit mai mult decât o face un om normal în general?

RADU HOSSU: Nu cred că este momentul să fac un bilanț acum. După cum am spus mai devreme, războiul este departe de a se fi încheiat, iar eu nu am de gând să renunț la a-i susține pe cei care luptă pentru libertatea lor în Ucraina, oameni care sunt dispuși să plătească prețul suprem pentru această libertate. O lecție importantă, dacă e să vorbesc despre asta, pe care am învățat-o este că nu trebuie să renunți și că lucrurile cu adevărat valoroase nu sunt cele din domeniul material.

Website | Mai multe articole

Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescuhttps://www.mediaquality.ro
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Euro-Șoșoaca

Numărul de circ al noului europarlamentar Diana Șoșoacă în plenul Parlamentului European nu este o palmă peste obrazul României, așa cum consideră mulți, ci...

GORJ: În interesul învățământului, punem incompetenții în capul trebii

Îndelung criticat, în ultima vreme, sistemul de învățământ uimește pe zi ce trece prin deciziile pe care oamenii din sistem le gândesc și le...

Asta da performanță! Și-au împărțit profitul companiei de stat pe prime

O societate cu capital de stat, deținută 100% de Consiliul Local Târgu Jiu, cu 550 de angajați dintre care 350 în producție, și-a împărțit...

Magistrații au dispus ridicarea unei probe refuzate de polițiști într-un dosar de fraudă electorală de la Târgu Jiu

În județul care l-a dat lumii pe Brâncuși, normalitatea trebuie înfăptuită cu forcepsul. Pentru o acțiune pe care Poliția trebuia s-o facă din oficiu,...

David Popovici, dublu campion european la Belgrad

David Popovici a reușit o performanță remarcabilă la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad, cucerind medalia de aur și în proba de 200...

Pentru că Poliția nu vrea să se implice, judecătorii trebuie să decidă obligarea ridicării unor probe într-un dosar de fraudă electorală în Târgu Jiu

În Târgu Jiu, ca să poată afla adevărul despre o situație suspectă, un tânăr a fost nevoit să apeleze la judecători pentru ridicarea unor...

Articole asemănătoare

Euro-Șoșoaca

Numărul de circ al noului europarlamentar Diana Șoșoacă în plenul Parlamentului European nu este o palmă peste obrazul...

GORJ: În interesul învățământului, punem incompetenții în capul trebii

Îndelung criticat, în ultima vreme, sistemul de învățământ uimește pe zi ce trece prin deciziile pe care oamenii...

Asta da performanță! Și-au împărțit profitul companiei de stat pe prime

O societate cu capital de stat, deținută 100% de Consiliul Local Târgu Jiu, cu 550 de angajați dintre...