Ne cruceam zilele trecute de anunțul făcut de managerul unui spital din Gorj care, cu o nonșalanță dusă la extrem, susținea că bagă spitalul pe care-l conduce în faliment. Sorin Mehedințu, manager de 1 an și 6 luni, la Spitalul orășenesc Târgu Cărbunești, preciza că 99% din bugetul unității se duce pe salarii. Evident, pentru furnizori și utilități nu mai există bani. MediaQuality a încercat să afle câți bani încasează personalul acestui spital, cum a posibil ca tot bugetul de funcționare să intre doar pe salarii și a descoperit ilegalități crase făcute de managerul “faliment”.
Spitalul orășenesc Târgu Cărbunești se află în subordinea Consiliului Local din localitatea Târgu Cărbunești și are 573 de angajați. Orașul numără maxim 8.000 de locuitori și aproape toți angajații provin din rândul localnicilor.
Sorin Mehendințu ocupă funcția de manager al spitalului de 1 an și 6 luni, în baza unui concurs organizat de Consiliul Local din Târgu Cărbunești. Nu este niciun secret că managerul a fost susținut de primarul orașului, lider al PSD.
Din senin, zilele trecute, managerul spitalului, în vârstă de 42 de ani, medic chirurg și consilier local PSD, anunță că bagă spitalul în faliment. Declarația lui a avut răsunet până la Ministerul Sănătății unde ministrul Alexandru Rafila a taxat declarația acestuia.
Împart bugetul ca muștele pe rahat
Bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate, în fiecare lună, Spitalului din Târgu Cărbunești primește suma de 5,8 milioane de lei pentru funcționarea unității sanitare. Toți banii se duc pe salarii, incluzând sporuri și multe norme.
De fapt, aici este problema. Văzut pe grămada de bani, managerul Sorin Mehedințu, numit acum de presă managerul faliment, a împărțit banii cu nemiluita pe sporuri, absolut ilegal.
De exemplu, directorul medical al spitalului primește bani ca director, ca medic pe ginecologie și ca medic planinng familial. Deci, doamna ia 3 salarii doar de la Spitalul pe care-l conduce, unde 9.200 de lei net primește doar pe gărzi.
Nu mai punem în calcul contractele cu celelalte unități.
Un alt exemplu, este un medic chirurg care este pontat mai mult de 24 de ore, în fiecare zi. Are 5 contracte de muncă individuale active, două cu spitalul din Târgu Cărbunești și alte 3 cu alt spital. Zilnic, muncește 24 din 24. În alte cazuri, ziua de lucru depășește și 30 de zile.
La fel se întâmplă și cu managerul Spitalului din Târgu Cărbunești care primește salariu și ca medic chirurg și ca manager.
Bugetul spitalului împărțit pe prietenii
Anul trecut, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a efectuat un control la acest spital. A descoperit ilegalitățile și le-a cerut să intre în legalitate. Managerul “faliment” a decis, însă, să conteste raportul de control în instanța de judecată unde nu s-a pronunțat încă o soluție.
Deci, ce a făcut acest manager “faliment”? A împărțit banii între ei, pe jumătăți de normă pe prietenii, jumătăți de normă care se suprapun peste altă normă, adică același ore plătite din două surse și care nu se efectuează.
Au fost acordate sporuri ilegale, de exemplu sporuri și pentru cei care nu au bloc operator, apoi sporuri peste sporurile acordate deja. Cu toate aceste ilegalități făcute, managerul vine ca o fecioară în fața opiniei publice și spune că e depășit de situație, că nu-i mai ajung banii și că bagă spitalul în faliment.
Dacă ar exista controale serioase în România s-ar constata că anunțul managerului Spitalului de la Târgu Cărbunești este, de fapt, un autodenunț.
Gabriela Mladin activează în presă din anul 2000. Inițial, a lucrat ca jurnalist de presa scrisă pentru mai multe ziare locale, iar din 2003 a fost corespondent al cotidianului Jurnalul National. Tot din 2003 activează și pentru Antena 1 și Antena 3, iar din 2007 este corespondent Europa FM.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară