EXCLUSIV! Legături primejdioase. ”Grațiatul” Endre Kónya, care a lăsat Ungaria fără președinte, are rădăcini în Covasna: castelul Mikes, filmul documentar și prietenia cu nevasta lui Orban

Publicat:

Distribuie articolul:

Un articol realizat de Carmen Dumitrescu și Parászka Boróka

Zilele acestea, Ungaria este zguduită de un scandal de proporții care poate duce la schimbarea puterii de la o oră la alta. Totul, după ce Katalin Novák, președinta statului vecin, a luat decizia de a-l grația pe Endre Kónya, cunoscut și ca Endre K., un personaj interesant nu doar pentru că, în calitatea sa de fost director adjunct al orfelinatului din Bicske, a obligat copiii să nu depună mărturie împotriva superiorului său pedofil, ci și pentru că acesta are rădăcini în România. Mai precis, la Covasna, unde o sală de sport poartă numele tatălui său și unde mama sa a fost parte a unui documentar finanțat de guvernul Ungariei.

Cine e Endre K.?

Endre K. a fost, în perioada 2010 – 2016, directorul adjunct al orfelinatului din Bicske, unde mai mulți copii au fost abuzați. În anul 2018, acesta era condamnat definitiv la închisoare pentru constrângerea mai multor minori, în sensul de a nu depune mărturie împotriva abuzatorului, și el aflat în structura de conducere a orfelinatului.

În luna aprilie a anului 2023, Katalin Novák a emis un decret de grațiere pentru Endre K., lucru care a șocat puternic opinia publică din Ungaria, ceea ce a dus, după cum deja știm, la demisia ei, invocând drept cauză chiar tumultul generat de această decizie de a ușura povara unui abuzator de copii. Interesant e și faptul că în mesajul adresat populației din Ungaria, Novák a punctat faptul că decizia luată în aprilie anul trecut s-ar fi bazat mai curând pe niște informații incomplete și pe faptul că nu ar fi înțeles pe deplin cazul. Și în aceste zile, Ungaria fierbe sub presiunea acestui cutremur cu mare impact la nivelul puterii politice din regiune.

Întâmplarea a făcut ca, încercând să aflăm cine e, de fapt, acest Endre Kónya, să găsim în Covasna, la Zăbala, o sală de sport care poartă exact acest nume: Endre Kónya.

Nu mică ne-a fost mirarea de a descoperi că persoana care a dat numele acelei săli de sport să fie un profesor de educația fizică, care a  murit în anul 2013, cunoscut în cadrul comunității locale ca fiind un pedagog desăvârșit, un pasionat de sporturi și un organizator de drumeții, tabere de sport și schi, precum și competiții de orientare. În articolul omagial la adresa sa, scris în limba maghiară, autorul face referire și la faptul că acest profesor de educație fizică, Endre Kónya, are un fiu care locuiește în Ungaria, un fiu care poartă exact același nume. Și el tot profesor de sport. Presa maghiară a relatat că Endre K., cel grațiat de  Novák, este profesor de educație fizică și profesor de dezvoltare, susținând că acesta „este instructor de schi și are diplomă de antrenor în multe sporturi

Ne-am amintit atunci că, după ce grațierea a devenit un subiect în presa maghiară, presa a încercat să ajungă la Bicske pentru a relata de la fața locului și atunci a constatat că Endre K și soția lui nu mai erau în apartamentul în care locuiau. Plecaseră în România. Probabil la Zăbala.

Castelul

În Zăbala există un castel. Al familiei de grofi Mikes. În secolul al 17-lea, Mikes Mihaly devenea comisarul teritoriului Trei Scaune. Această familie, prin numeroșii ei descendenți, a adus constant îmbunătățiri locului și castelului, fiind extrem de importantă pentru istoria zonei.

Însă soarta familiei Mikes a fost una cu adevărat tristă. Torturați, ținuți în captivitate și exilați, deposedați de toate bunurile, ei au lăsat în urma lor o istorie fascinantă și tragică.

În fapt, istoria domeniului Mikes de la Zbala datează din secolul al 15-lea, fiind vorba atunci despre o clădire fortificată care s-a transformat în anii următori în castelul de astăzi, pentru că în următoarele trei secole clădirea a fost reconstruită în mai multe rânduri. Contele Mikes Armin (1868-1944) a construit între 1910-1912  o nouă clădire, pentru a primi musafirii, noua clădire fiind legată de vechiul castel printr-un pasaj subteran și o punte supraetajată. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, clădirile au fost jefuite și domeniul devastat, iar în timpul comuniștilor, în 1949 proprietatea a fost naționalizată și familia evacuată. De atunci, castelul a fost loc de vacanță pentru presa comunistă, apoi orfelinat, școală și sanatoriu. În 1999 castelul a fost revendicat de familia Roy-Chowdhury, care a transformat-o într-o zonă de relaxare și cazare pentru turiști, în cadrul societății comerciale Zabola Estate Holding, funcțională și astăzi.

În  luna iulie a anului 2017, Fundația Roy-Chowdhury-Mikes, care funcționează la Castelul Mikes, a primit 481,8 milioane HUF pentru a sprijini dezvoltarea imobiliară și a activelor. Fundația este condusă de Arun Gregor, fiul Ecaterina Susana Roy Chowdhury, care în anul 2007 și-a schimbat numele în Katalin. Și acest film (Ultima Doamnă) a fost finanțat de guvernul Ungariei și prezintă istoria familiei Mikes, povestită de Ecaterina Susana Roy Chowdhury

De ce e important acest castel pentru povestea lui Endre K.?

Ei bine, mama lui Endre Kónya apare în filmul regizat de Zsolna Ugron, scriitoare din Cluj, vorbind despre istoria familiei Mikes și despre destinul acestor grofi.

Zsolna Ugron este și prietenă cu familia Orban, Anikó Lévai, soția premierului ungar, fiind de mai multe ori oaspetele Castelului Mikes, după cum relatează presa maghiară.

Aniko Levai, sursă foto: Wikipedia

De altfel, soția lui Orban a fost invitată la una dintre lansările cărții Zsolnei Ugron, unde a ținut și următorul discurs: “Am norocul să vizitez Zăbala, unde Zsolna și soțul ei Gregor reconstruiesc o lume apusă despre și cu familia lor. Am fost acolo și am văzut câtă muncă au depus și câte mai au de făcut.  Atât de multe, încât o singură viață nu le va fi de ajuns.”

Sursă: atlatszo.hu

Suma pe care o primește fundația prietenilor lui Anikó Lévai din subvențiile politice naționale ale Fondului Gábor Bethlen (BGA) se apropie de un miliard de forinți, adică peste 2,5 milioane euro, bani utilizați pentru reabilitarea castelului Mikes. 

Amintim că Fondul BGA este mijlocul prin intermediul căruia guvernul Ungariei alocă anual milioane euro pentru deschiderea de centre culturale în zona Transilvaniei. Potrivit site-ului oficial, “fondurile Fondului Bethlen Gábor sunt administrate de compania non-profit Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., înființată în aprilie 2011. Fondul Bethlen Gábor este un fond de stat separat, al cărui scop este promovarea realizării obiectivelor legate de strategia de politică națională a Guvernului Ungariei.

Vorbim, din start, despre o “strategie politică națională”, așadar despre interesele statului maghiar la nivelul unor comunități locale din România. Și căutând, cu Google Translate, pe site, am aflat că în anul 2012, BGA Zrt. a deschis o filială în țările transcarpatice cu cele mai mari două populații maghiare din străinătate, România (Transilvania) și Slovacia. Filiala din România se numește BGA Pro Transilvania Kft.

Sarcina principală a Fondului este aceea de a acorda subvenții pentru asigurarea prosperității maghiarilor care trăiesc în străinătate, pentru a le păstra cultura, dar și pentru a contribui la “întărirea conștiinței naționale a întregii populații maghiare și la dezvoltarea relațiilor maghiare-maghiare.

“Fondul Bethlen Gábor” oferă anual miliarde de forinți către numeroase organizații și fundații maghiare din zona Ardealului. Printre acestea se numără: Asociația Profesorilor Maghiari din România, „Academia de Fotbal” din Miercurea Ciuc, Fundația Școala, Fundația Studium Prospero sau echipa de fotbal Sepsi OSK.

Prin acest fond, guvernul Ungariei distribuie sprijin financiar către ONG-urile din străinătate. Numai în anul 2018, 12,68 milioane de euro au ajuns în România pentru deschiderea de centre culturale în Cluj Napoca și Oradea, ambele orașe fiind considerate fortărețe ale culturii maghiare. Cu bani de la guvernul maghiar s-a cumpărat astfel în Oradea, în același an, o clădire-simbol: Palatul Sonnerfeld.

Faptul că mama lui Endre K. apare în filmul regizat de Zsolna Ugron, finanțat de guvernul Ungariei, vorbind despre istoria grofilor Mikes, este, de fapt, destul de interesant. În plus, mama lui Endre K, e prietenă apropiată a contesei Katalin Mikes. Și arată niște legături subtile, pe care le avem în calcul acum, având în vedere greutatea acestui pion în răsturnarea tablei puterii din Ungaria.

Surse anonime apropiate de guvernul ungar au relatat pentru site-ul de investigație Direkt36 și Telex că grațierea lui Endre K. a fost susținută, ba chiar și cerută, de episcopul bisericii maghiare reformate, Zoltán Balog.

Balog a recunoscut că a intervenit în favoarea lui Endre Kónya, dar a susținut că nu e vorba despre dorința lui personală.

Endre Kónya are relații foarte bune familiare cu biserica reformată – a mai adaugat episcopul (fost ministru în Guvernul Orban anterior).

Katalin Novák i-a acordat Marea Cruce a Ordinului de Merit al Ungariei lui Béla Kató, episcop al Diecezei Reformate din Transilvania, cu doar cinci zile înainte de izbucnirea scandalului.

În ultimii ani, Béla Kató a intermediat cea mai mare parte a finanțării guvernului maghiar în Transilvania. El este cunoscut în cercurile bisericești ca un episcop-om de afaceri.

Endre Kónya a avut, de asemenea, legături strânse cu Biserica Catolică și, împreună cu călugărul franciscan Csaba Böjte ale cărui instituții din Transilvania au fost, de asemenea, expuse pentru infracțiuni de pedofilie.

De asemenea, a organizat programe sportive pentru copiii aflați în grija statului, care au fost susținute și de fratele lui Viktor Orbán, Győző.

Website | Mai multe articole

Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescuhttps://www.mediaquality.ro
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".

2 COMENTARII

  1. A demisionat si Varga Judit, fosta ministra a justitiei. La ei, de 25 ani ce gratiaza presedintele contrasemneaza ministrul justitiei. Ministra n’a fost de acord cu presedinta. Prima s’a retras de peste tot si din viata publica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Asta da performanță! Și-au împărțit profitul companiei de stat pe prime

O societate cu capital de stat, deținută 100% de Consiliul Local Târgu Jiu, cu 550 de angajați dintre care 350 în producție, și-a împărțit...

Magistrații au dispus ridicarea unei probe refuzate de polițiști într-un dosar de fraudă electorală de la Târgu Jiu

În județul care l-a dat lumii pe Brâncuși, normalitatea trebuie înfăptuită cu forcepsul. Pentru o acțiune pe care Poliția trebuia s-o facă din oficiu,...

David Popovici, dublu campion european la Belgrad

David Popovici a reușit o performanță remarcabilă la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad, cucerind medalia de aur și în proba de 200...

Pentru că Poliția nu vrea să se implice, judecătorii trebuie să decidă obligarea ridicării unor probe într-un dosar de fraudă electorală în Târgu Jiu

În Târgu Jiu, ca să poată afla adevărul despre o situație suspectă, un tânăr a fost nevoit să apeleze la judecători pentru ridicarea unor...

Minivacanța de Rusalii, cu soare, plajă și valuri de distracție, pe litoral

Cel puțin 50.000 de turiști și-au făcut deja rezervări pentru a-și petrece minivacanța de Rusalii pe litoralul românesc, iar agențiile de turism primesc în...

Pilotul de curse și vedeta TV Octavian Ciovică, condamnat la închisoare

Pilotul de curse Octavian Ciovică, devenit celebru și după show-ul televizat „Ferma” unde se dădea îndrăgostit de mult mai celebra Anna Lesko, a fost...

Articole asemănătoare

GORJ: În interesul învățământului, punem incompetenții în capul trebii

Îndelung criticat, în ultima vreme, sistemul de învățământ uimește pe zi ce trece prin deciziile pe care oamenii...

Asta da performanță! Și-au împărțit profitul companiei de stat pe prime

O societate cu capital de stat, deținută 100% de Consiliul Local Târgu Jiu, cu 550 de angajați dintre...

Magistrații au dispus ridicarea unei probe refuzate de polițiști într-un dosar de fraudă electorală de la Târgu Jiu

În județul care l-a dat lumii pe Brâncuși, normalitatea trebuie înfăptuită cu forcepsul. Pentru o acțiune pe care...

David Popovici, dublu campion european la Belgrad

David Popovici a reușit o performanță remarcabilă la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad, cucerind medalia de...