Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici și Dragoș Buhagiar vin la Iași, la Romanian Creative Week. Surprizele RCW 2024

Publicat:

Distribuie articolul:

Romanian Creative Week (RCW), evenimentul care, în 2023, a fost desemnat de EUIPO (Oficiulul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) drept cel mai mare din UE din punctul de vedere al numărului de industrii creative adunate la un loc, anunță o parte din premierele ediției din acest an. RCW, care va avea loc la Iași în perioada 15-26 mai 2024, se extinde cu două zile, odată cu cea de-a patra ediție, ajungând la 12 zile de creativitate și energie.

Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici, Vasile Bănescu și Dragoș Buhagiar sunt patru dintre invitații excepționali ai RCW 2024. O altă surpriză este Concursul de proiectare și amenajare „Today Tomorrow. Tonitza” adresat tinerilor arhitecți, prin care RCW va finanța cu 20.000 de euro amenajarea magazinului Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași. Artiștii plastici ieșeni nu mai au la dispoziție, de aproape un deceniu, un magazin pentru a-și expune și vinde operele.

Energie este, de altfel, conceptul pe care RCW îl propune pentru 2024 atât artiștilor săi, cât și publicului. Două noi industrii creative, Teatru și Literatură, se alătură, din acest an, celorlalte 11 deja consacrate în cadrul evenimentului de la Iași: Film, Arte performative, Arte, Meșteșuguri, Design, Muzică, Arhitectură, Advertising, Modă, New Media, Gaming. 

ACT – cinema & theatre festival și Conferințele Creativității, organizate în premieră de RCW, în 2024

Câteva sute de evenimente, expoziții, concerte, show-uri de modă și de arte vizuale, conferințe, workshop-uri și concursuri vor aduce în capitala Moldovei peste 1.000 de artiști români și străini.

ACT – cinema & theatre festival, o altă premieră a RCW, va oferi publicului o serie de spectacole de teatru de autor și proiecții cinematografice de excepție. Scenaristul Dragoș Buhagiar și artistul vizual Andrei Cozlac își vor pune împreună amprenta pe prima ediție a Festivalului de Teatru din cadrul RCW.   

Și tot în premieră, Romanian Creative Week organizează din acest an Conferințele Creativității: Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleșu în dialog cu Vasile Bănescu, acestea sunt doar două dintre suprizele anunțate de organizatori.

Romanian Fashion Week va surprinde și în acest an cu colecțiile de podium ale designerilor români consacrați la nivel național și internațional și, în premieră, în cadrul secțiunii dedicate tinerilor designeri, RFW Platform, pe catwalk vor fi prezentate creațiile studenților și masteranzilor de la cele mai importante facultăți de design din România. Tot în cadrul RFW Platform de anul acesta este și selecția curatorială de designeri tineri aflați la începutul carierei, ale căror colecții vor putea fi admirate pe podium. 

Start pentru mai multe call for projects-uri

„Nu cu mult timp în urmă, lumea s-a închis și părea că tot ceea ce știam despre noi se sfărâmase. Dar miracolul vieții ne-a arătat că omenirea are energia să meargă mai departe. Iar noi avem șansa să fim mai buni, mai creativi, mai atenți la noi înșine și la cei din jur. În 2021, când totul în jur părea încremenit, RCW s-a poziționat ca lider național al schimbării, demarând la Iași acest eveniment care a strâns imediat, ca un magnet, sute de artiști, dar și un public impresionant, ediția trecută adunând peste un milion de persoane. Anul 2024 vine cu energie puternică, bună, inspirațională, creativă și, sperăm noi, molipsitoare”, a declarat Irina Schrotter, președintele FEPIC, organizatorul evenimentului.

Anul 2024 a început, de altfel, în forță la RCW. Nu mai puțin de trei call for projects au fost deja anunțate: Concursul de design de tricou „Wear the energy”, Concursul de proiectare și amenajare „Today Tomorrow. Tonitza” și Open Call Egologia. În lunile februarie și martie, cei interesați se pot înscrie în competițiile detaliate pe site-ul oficial al evenimentului.

Relansat la începutul lui februarie, site-ul www.romaniancreativeweek.ro conectează, la rândul lui, energiile și creativitatea RCW cu cele ale publicului, printr-un design modern și informații ușor accesibile utilizatorilor.

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.

Partenerii anunțați până în prezent de organizatori sunt: Primăria Municipiului Iași, Palas, UniCredit, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, UMF „Gr. T. Popa” Iași, Lancome, Philips, glo, Banca Transilvania, Freudenberg.

MEDIAQUALITY.RO este partener media al Romanian Creative Week.

Website | Mai multe articole

Media Quality este o publicație generalistă, focusată pe dezvăluiri, interviuri, reportaje, anchete, investigații de presă și știri de interes general, care își propune să pună calitatea înainte de toate.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Redacția
Redacțiahttps://www.mediaquality.ro
Media Quality este o publicație generalistă, focusată pe dezvăluiri, interviuri, reportaje, anchete, investigații de presă și știri de interes general, care își propune să pună calitatea înainte de toate.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,

    Cum se poate intra la Conferințele Creativității 16-18 Mai la Teatrul Luceafarul Iasi?
    Se pot cumpara bilete de undeva? De unde?

    Multumesc,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Proprietari, Producători, Beneficiari

Încă de mici, înainte de a deveni UTC-iști, ni se explica așa : noi toți, oamenii muncii adică, aveam față de mijloacele de producție...

George Scripcaru implică grupările interlope din Brașov în alegerile locale din oraș

Membrii clanului Stoleru, numiți și "stăpânii cartierului Noua" din Brașov, îl susțin public pe internet pe fostul primar Scripcaru, care va candida din nou...

Trebuie să ne protejăm pădurile! Mafia pădurilor și mafia gunoaielor pot fi învinse! (P)

România este, teoretic, o țară varde. Practic, este din ce în ce mai puțin verde. Și asta ne costă pe fiecare dintre noi ani...

Povestea militarului expert în inginerie aerospațială, cu misiuni în Ucraina, care a devenit designer și își prezintă colecțiile la Paris, Milano și pe catwalk-ul...

Peste 100 de designeri se reunesc la Iași, în acest weekend, la Romanian Fashion Week, cel mai longeviv festival dedicat modei din Romania, care...

Vlad Pascu, judecat de președinta instanței din Mangalia. Părinții victimelor: „Se va face dreptate în acest caz”

Procesul lui Vlad Pascu, șoferul care sub influența drogurilor a accidentat mortal doi studenți și a rănit alți trei, a fost preluat de președinta...

Am putea folosi euro în România. Cine împiedică asta și, totuși, de când am putea face trecerea

Paradoxul în România este că plătim mai toate facturile raportat la euro, dar ne încasăm veniturile în lei. De ce se întâmplă asta? Dintr-un...

Articole asemănătoare

New Media District, cel mai mare show de arte vizuale din țară, a debutat la Iași cu un spectacol de lumini și video mapping

New Media District, cel mai așteptat show de arte vizuale din România, a adus în capitala Moldovei nu...

Proprietari, Producători, Beneficiari

Încă de mici, înainte de a deveni UTC-iști, ni se explica așa : noi toți, oamenii muncii adică,...

George Scripcaru implică grupările interlope din Brașov în alegerile locale din oraș

Membrii clanului Stoleru, numiți și "stăpânii cartierului Noua" din Brașov, îl susțin public pe internet pe fostul primar...

Trebuie să ne protejăm pădurile! Mafia pădurilor și mafia gunoaielor pot fi învinse! (P)

România este, teoretic, o țară varde. Practic, este din ce în ce mai puțin verde. Și asta ne...