Atenţie: postul ne poate îngrăşa! Sfaturile unui nutriţionist pentru o alimentaţie corectă în această perioadă

Publicat:

Distribuie articolul:

Potrivit calendarului creștin-ortodox, postul Paștelui a început de luni. În această perioadă, creștinii care respectă postul religios renunță la consumul de carne, pește, respectiv la produse lactate. De aceea, teoretic ar trebui să fie și o oportunitate de a scăpa de kilogramele în plus.

Totuși, de multe ori, în timpul postului, din nevoia de a substitui aceste alimente sățioase, există tendința de a exagera cu consumul de carbohidrați, astfel că nu e de mirare că putem acumula kilograme în plus.

Specialiștii în nutriție susțin că dacă atunci când ținem post mâncăm pateuri vegetale sau orice alt înlocuitor de acest gen, consumate zilnic, nu numai că îngrașă, întrucât sunt bogate în grăsimi și sare, însă sunt și extrem de nesănătoase, arată Ziarul de Iași.

„Postul religios din această perioadă este o oportunitate de a consuma mai multe legume și alte alimente de origine vegetală, care de multe ori nu sunt incluse în cantități suficiente în meniul zilnic. Încurajez, însă, continuarea consumului ridicat de legume și fructe inclusiv după finalizarea postului religios. Dincolo de aspectele religioase, postul Paștelui ne oferă contextul perfect pentru îmbunătățirea obiceiurilor alimentare.

Cu toate acestea, concentrarea doar pe alimente vegetale nu înseamnă automat că ai o alimentație echilibrată. Adesea, alimentația în post poate fi în continuare hipercalorică (exces de calorii) și hiperglucidică (exces de carbohidrați), din cauza alegerilor alimentare greșite și a tehnicilor de preparare culinară.

Din păcate, chiar și în postul religios, se optează excesiv pentru produse procesate industrial, cum ar fi pate de post, diferite tipuri de cașcaval vegetal, dulciuri din comerț sau produse de patiserie de post. Excesul de pâine albă și neglijarea fructelor reprezintă, de asemenea, obiceiuri comune în post”, a declarant pentru „Ziarul de Iași” nutriționistul dietetician și bioinginer medical Iulia Margasoiu.

De asemenea, ar trebui evitate cantitățile mari de cartofi prăjiți, orez și fasole. Prăjelile reprezintă un inamic al siluetei, atât în post, cât și în general.

„Multe persoane continuă să prepare alimentele prin tehnici culinare nesănătoase, mai exact prin prăjire în ulei (cartofi prăjiți, șnițele de soia, legume pane). Prăjirea în ulei duce la formarea unor compuși nocivi pentru sănătatea cardiovasculară și nu numai, cum ar fi acroleină, acrilamide, acizi grași de tip trans. Mai mult decât atât, un aliment prăjit este mult mai bogat în calorii decât același aliment preparat dietetic, cum ar fi la cuptor”, a adăugat aceasta.

Când favorizează produsele slabe în calorii dieta

În schimb, atunci când este de calitate și echilibrată nutrițional, o alimentație bazată doar pe alimente de origine vegetală poate favoriza procesul de scădere în greutate. Să nu uităm că fructele și legumele sunt sărace caloric. Astfel, postul religios poate oferi avantajul de a scăpa de câteva kilograme în plus.

Ce este, așadar, de făcut, pentru ne asigura că postul religios ne oferă beneficii pentru sănătate? În primul rând,  așa cum menționează Iulia Margasoiu, meniul zilnic trebuie să conțină o varietate de legume – legume cât mai colorate, însă consumate zilnic inclusiv în stare proaspătă (cum ar fi sub formă de salate); fructe –în fiecare zi altă gamă de fructe proaspete; surse de proteine vegetale – linte, năut, fasole, mazăre, păstăi, edamame, boabe de soia, băutură vegetală din soia, tofu, hummus.

Apoi, cereale integrale și pseudocereale – pâine integrală, orez brun, paste integrale, fulgi de ovăz integrali, quinoa, bulgur, hrișcă, deserturi de casă preparate cu făină integrală (spre deosebire de cerealele rafinate, cele integrale sunt mai bogate în fibre, vitamine și proteine, având un indice glicemic mai scăzut) și grăsimi sănătoase – nuci, migdale, fistic, caju, nuci braziliene, pecan, alune de pădure, semințe de in, de chia, mix de semințe.

Toate acestea trebuie să fie crude (neprăjite și nesărate). Se recomandă, de asemenea, consumul unor cantități mici de ulei vegetal extravirgin (de măsline, de in, de nuci), adăugate direct în farfurie și în salate.

CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ZIARUL DE IAȘI

Website | Mai multe articole

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Irina Schrotter, desemnată cetățean de onoare al Iașului în cadrul galei Seara Valorilor. Organizatoarea Romanian Creative Week a anunțat o premieră în industria modei,...

Irina Schrotter a primit luni, 14 octombrie 2024, titlul de cetățean de onoare al Iașului, în cadrul galei Seara Valorilor, găzduită de Primăria Municipiului...

Mircea Cărtărescu, la RCW 2025. Cel mai mare eveniment din UE al industriilor creative dezvăluie primele surprize pentru 2025

Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment al industriilor creative la nivelul Uniunii Europene, conform European Union Intellectual Property Office, anunță primele surprize...

Romanian Fashion Week, cea mai importantă platformă de design din țară, anunță două apeluri de proiecte pentru studenți și designeri emergenți

Romanian Fashion Week (RFW), primul și cel mai important eveniment de modă din România, dedicat atât designerilor autohtoni, cât și celor internaționali, a anunțat...

Romanian Fashion Week, cea mai importantă platformă de design din țară, anunță câștigătorii din 2025 ai competițiilor dedicate studenților și tinerilor designeri

Romanian Fashion Week (RFW), primul și cel mai important eveniment de modă din România, dedicat atât designerilor autohtoni, cât și celor internaționali, a anunțat...

Premieră națională: Romanian Creative Week lansează Arhiva de Idei Recente, o platformă publică inovatoare de educație și dialog creativ

Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, anunță lansarea Arhivei de Idei Recente, o inițiativă menită să...

Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Nicolaie și Radu Vancu vin la Iași, la Conferințele Creativității. Premiere naționale în Educație, la Romanian Creative Week

Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Nicolaie, Radu Vancu, Vasile Bănescu, Alexandru Călinescu și Nicu Gavriluță, alături de alți intelectuali de marcă și lideri ai...

Articole asemănătoare

Mircea Cărtărescu, la RCW 2025. Cel mai mare eveniment din UE al industriilor creative dezvăluie primele surprize pentru 2025

Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment al industriilor creative la nivelul Uniunii Europene, conform European Union...

Romanian Fashion Week, cea mai importantă platformă de design din țară, anunță două apeluri de proiecte pentru studenți și designeri emergenți

Romanian Fashion Week (RFW), primul și cel mai important eveniment de modă din România, dedicat atât designerilor autohtoni,...