Un preot candidează independent la Primăria Constanța, cu riscul excluderii din Biserică. ÎPS Teodosie anunță că îl va suspenda din preoție

Publicat:

Distribuie articolul:

Părintele Valentin Berechet, preot misionar la Biserica „Sfinții patru martiri” din cartierul Faleză Nord, va candida „absolut independent” la alegerile locale pentru funcția de primar al Constanței.

Deși este conștient că Sinodul BOR le interzice preoților să candideze la primărie, ci doar pentru o funcție de consilier local sau județean, independent, părintele a declarat, pentru Media Qulity, că ține cont doar de legea civilă, nu de legea bisericească. Nu a cerut încă aprobarea arhiepiscopului Teodosie al Tomisului, urmând să discute cu el inainte de depunerea dosarului de candidatură.

Părintele Valentin (63 de ani), fost medic militar timp de 25 de ani, căsătorit, cu patru copii, băieți, a devenit preot în 2005, după ce a terminat facultatea de Teologie, fiind hirotonisit de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului.

Este hotărât să candideze „absolut independent” la Primăria Constanța, ca cetățean al orașului, nu neapărat ca față bisericească.

Este o lucrare de suflet, de inimă, pur personală. Am simțit că trebuie să fac acest pas. Eu mă bazez doar pe Dumnezeu și pe popor. Ca jurnalist, și ca om de cultură, văzând cât de răi și de proști sunt politicienii, mi-am zis că și eu pot să o fac. Dacă voi câștiga, voi fi cel mai sărac primar care va face Constanța bogată”, a declarat, pentru Media Quality, părintele Valentin.

Preotul se consideră jurnalist pentru că, de-a lungul anilor, a avut emisiuni la posturi locale TV și radio, podcasturi pe teme religioase. Inclusiv la Radio Dobrogea, al Arhiepiscopiei Tomisului, unde are două emisiuni.

Părintele Valentin și-a găsit deja un sediu de campanie, în fostul spațiu deținut de AUR Constanța. Spune că ușa sediului său este deschisă oricărui constănțean. De altfel, la intrare a scris deasupra ferestrelor „Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului”.

Admite că nu a fost niciodată să voteze, dar acum are nevoie de votul alegătorilor săi. „Iar constănțenii trebuie să știe că, dacă mă vor alege, se vor bucura, dacă nu mă vor alege, vor regreta. Nu mă aleg pe mine, aleg pe Dumnezeu, aleg o protecție, o purtare de grijă”.

Până la această oră, părintele Valentin nu a cerut binecuvântarea arhiepiscopului Teodosie pentru intenția sa de a candida la primăria Constanța. Este ocupat cu obținerea semnăturilor pentru candidatura sa. Preotul își arată convingerea că ÎPS Teodosie va afla și că, la un moment dat, până la depunerea dosarului de candidatură, va avea o discuție cu inaltul ierarh.

Situația lui este un pic delicată, este un om deosebit, de asta creează animozități în jur. Nu sunt toți în duhul Ortodoxiei. Chiar și pe acolo, pe sus. E mai de folos și pentru el să fie în situația în care, să zicem, că nu știe. Las lucrurile să curgă, că se așează mai bine. Nici tehnic, nici moral nu ar avea de ce să fie împotrivă”, îl apără părintele Valentin pe IPS Teodosie.

Sinodul BOR le permite preoților să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean, „cu aprobarea scrisă a Chiriarhilor lor”, însă părintele Valentin nu vrea să țină cont de această decizie.

„Dacă eu candidez fără această hârtie, nu înseamnă că este o ilegalitate. Este o lege bisericească, care este a lor, care au făcut-o ei, pe mine nu m-au intrebat. Eu mă supun legilor civile. Dacă eram medic, trebuia să iau aprobare de la Ministerul Sănătății? Deci, mergem înainte și, pe parcurs, se rezolvă toate aceste mici tensiuni”, s-a arătat, decis, preotul.

Contactat de Media Quality, ÎPS Teodosie a fost surprins de intențiile părintelui Valentin. Arhiepiscopul Tomisului a spus că respectă decizia Sinodului: „Dacă parintele Valentin va cere aprobarea pentru a candida la funcția de consilier local, i-o voi da, dacă vrea la primărie, îl voi suspenda din preoție”. 

     

Mai multe articole

Feri Predescu –un ziarist cu vastă experiență, care, de-a lungul anilor, a parcurs toate genurile de presă, scrisă, radio, televiziune. Este corespondent Europa Fm la Constanța. Jurnalismul rămâne, pentru ea, cea mai frumoasă meserie din lume. O slujeste cu entuziasm și pasiune pentru a transmite, de fapt, ceea ce ar trebui sa fie cel mai important mesaj al presei: adevărul.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Feri Predescu
Feri Predescu
Feri Predescu –un ziarist cu vastă experiență, care, de-a lungul anilor, a parcurs toate genurile de presă, scrisă, radio, televiziune. Este corespondent Europa Fm la Constanța. Jurnalismul rămâne, pentru ea, cea mai frumoasă meserie din lume. O slujeste cu entuziasm și pasiune pentru a transmite, de fapt, ceea ce ar trebui sa fie cel mai important mesaj al presei: adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Proprietari, Producători, Beneficiari

Încă de mici, înainte de a deveni UTC-iști, ni se explica așa : noi toți, oamenii muncii adică, aveam față de mijloacele de producție...

George Scripcaru implică grupările interlope din Brașov în alegerile locale din oraș

Membrii clanului Stoleru, numiți și "stăpânii cartierului Noua" din Brașov, îl susțin public pe internet pe fostul primar Scripcaru, care va candida din nou...

Trebuie să ne protejăm pădurile! Mafia pădurilor și mafia gunoaielor pot fi învinse! (P)

România este, teoretic, o țară varde. Practic, este din ce în ce mai puțin verde. Și asta ne costă pe fiecare dintre noi ani...

Povestea militarului expert în inginerie aerospațială, cu misiuni în Ucraina, care a devenit designer și își prezintă colecțiile la Paris, Milano și pe catwalk-ul...

Peste 100 de designeri se reunesc la Iași, în acest weekend, la Romanian Fashion Week, cel mai longeviv festival dedicat modei din Romania, care...

Vlad Pascu, judecat de președinta instanței din Mangalia. Părinții victimelor: „Se va face dreptate în acest caz”

Procesul lui Vlad Pascu, șoferul care sub influența drogurilor a accidentat mortal doi studenți și a rănit alți trei, a fost preluat de președinta...

Am putea folosi euro în România. Cine împiedică asta și, totuși, de când am putea face trecerea

Paradoxul în România este că plătim mai toate facturile raportat la euro, dar ne încasăm veniturile în lei. De ce se întâmplă asta? Dintr-un...

Articole asemănătoare

New Media District, cel mai mare show de arte vizuale din țară, a debutat la Iași cu un spectacol de lumini și video mapping

New Media District, cel mai așteptat show de arte vizuale din România, a adus în capitala Moldovei nu...

Proprietari, Producători, Beneficiari

Încă de mici, înainte de a deveni UTC-iști, ni se explica așa : noi toți, oamenii muncii adică,...

George Scripcaru implică grupările interlope din Brașov în alegerile locale din oraș

Membrii clanului Stoleru, numiți și "stăpânii cartierului Noua" din Brașov, îl susțin public pe internet pe fostul primar...

Trebuie să ne protejăm pădurile! Mafia pădurilor și mafia gunoaielor pot fi învinse! (P)

România este, teoretic, o țară varde. Practic, este din ce în ce mai puțin verde. Și asta ne...