Reportaj din mijlocul susținătorilor AUR: „Singurul om ca George Simion a fost Vadim Tudor, dar are o problemă: De ce nu o înghite pe doamna Șoșoacă?”

Publicat:

Distribuie articolul:

Un miting organizat de partidul lui George Simion la Constanța a adunat laolaltă o amestecătură pestriță de participanți. Foști membri ai PCR, PRM, PPDD, PSD, PNL, mulți pensionari, tineri puțini, chiar și un diplomat, persoană de viță nobilă. Sunt oameni care acum militează activ pentru „familie, credință, libertate și națiune” și resping, vehement, ideea că AUR ar fi un partid extremist.

Deși organizatorii se așteptau ca portul turistic Tomis, din Constanța, să fie asaltat de mii de susținători și simpatizanți, convocați pe rețelele sociale sau pe telefoane, abia dacă au apărut vreo 200. Cam puțini pentru măsurile stricte luate de jandarmii veniți chiar și cu câini de serviciu.

Avea loc marea lansare a candidatului AUR la primăria Constanța, Ovidiu Cupșa, care, după 30 de ani, a părăsit PNL pentru partidul lui George Simion. Liberalii nu l-au vrut candidat la primărie, deși el s-a oferit mereu. Acum, cu permisiunea președintelui AUR, candidatul lui Simion a devoalat „singurul lucru” pentru care au bătut palma: „Să respectăm valorile fundamentale ale oricărui român de bun simț, familiile pe care le iubim, țara și orașele în care locuim, libertatea și pe Dumnezeu, care e deasupra noastră”.

Mohammad Murad: Mă simt, din tot sufletul, român și constănțean”

Cei mai mulți oameni veniseră, de fapt, să il vadă pe președintele AUR. „Și George nu mai vine” a mormăit, amuzat, un agent de pază. A apărut exact când, de pe scenă, Mohammad Murad, prezentat ca cel mai mare  investitor în turismul din România și din Constanța, citea la microfon: „Visăm pentru unirea românilor. Mă simt din tot sufletul român și constănțean. Vrem o nouă Românie a prosperității, fără hoție și lipsă de speranță. Vreau o Românie educată și dezvoltată, a bunului simț, a iubirii. Vrem România lui Mihai Viteazu, Mihai Eminescu, Ștefan cel Mare și Ioan Cuza. Asta e România pe care o vrem, nu a trădătorilor, care au condus țara timp de 33 de ani. Gata cu bătaia de joc, este momentul crucial pentru un nou început, un nou viitor de AUR, pentru oameni de AUR”

AUR-ul lui Simion, preferat de acoliții lui Dan Diaconescu

Apariția lui George Simion a fost anunțată de țipetele și aplauzele entuziaste ale admiratorilor lui. Steagurile fluturau, baloane galbene pluteau in aer, boxele bubuiau. Pentru o doamnă, pensionară, învelită cu steagul AUR, George Simion este omul care merită să candideze la funcția de președinte al țării, „să reprezinte România în toată lumea asta”. Femeia recunoaște, aproape cu candoare, că nu a mai votat din perioada când îi făcea campanie electorală lui Dan Diaconescu. Acum, ea și mai mulți foști membri PP-DD sunt cu AUR. Pentru că este și azi convinsă că „pe Dan Diaconescu, nu România l-a închis, că s-ar fi ridicat poporul, l-a închis Uniunea Europeană, să știți”.

Fost activist PCR: „Nu votez cu AUR. Decât să îmi bat joc de votul meu, mai bine stau acasă”

Un vârstnic, rezemat de gardul care împrejmuiește scena pe care sunt cocoțați, de-a valma, candidații AUR la europarlamentare și persoane care speră să obțină vreo funcție politică în partid, se mândrește că după 1989 nu a fost niciodată la vot. Are și acum carnetul de membru PCR, acasă. „Dacă aveai vreo neplăcere, te duceai la partid, la Casa Albă, și ți se rezolva problema. Acum nu te mai ascultă nimeni. Sunt mulți căței care nu te lasă să îți faci treaba. Credeți că Ciolacu nu vrea să facă? Dar nu-l lasă alții, tot din partidul lui”. Încheiem discuția, dar se cere din nou la reportofon: „Singurul om care e ca Simion a fost Vadim Tudor. Știți ce problemă are el? Ce are cu doamna Șoșoacă? Că și ea are dreptul să vorbească. E o doamnă pe care eu o apreciez, dar nu votez cu ea. Nu votez nici cu AUR. Decât să imi bat joc de votul meu, mai bine stau în banca mea, acasă”.

Cât de extremist este partidul AUR?

Prințul Șerban Dimitrie Sturdza, consul onorific al Republicii Macedonia de Nord, respinge categoric ideea că AUR ar fi un partid extremist. Omul de viță nobilă candidează la Parlamentul European din partea AUR și are „credința” că, în iunie, partidul va ieși biruitor. Nu știe pe ce loc figurează în listă, deocamdată George Simion evaluează fiecare candidat. Prințul Strudza dezvăluie că s-a aflat „alături de domnii George Simion și Claudiu Târziu”, în acest proiect politic, chiar înainte de înființarea partidului AUR, la construcția căruia a participat cu mult suflet. Nu pomenește nimic de contribuția financiară. „Eu cred că extremiste sunt partidele care s-au aflat la guvernare cel puțin în timpul pandemiei și care ne-au impus măsuri realmente extremiste. Nu știu de ce fel de formă de extremism suntem catalogați, dar noi nu ne regăsim în această caracterizare”, a ținut să sublinieze descendentul domnitorului Mihail Sturdza.

„Suntem pro-europeni devotați!”

Expozeul filozofico-politic al fostului vicepreședinte PSD al Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, inlăturat din partid de actuala conducere a social democraților constănțeni, vine in sprijinul „prințului” din AUR. „Eu, și candidatul la primăria Constanța, Ovidiu Cupșa, și cei care au strâns rândurile in jurul acestei candidaturi, nu avem nicio treabă cu extremismul. Din contră, suntem pro-europeni devotați. Dar trebuie să suportăm și astfel de etichete pentru că asta e politica. Îți asumi”. Cunoscut ca un bun organizator, Dragomir este adeptul apelului la „expertiza” membrilor de partid plecați din alte formațiuni politice. „Ideea cu partide noi, cu oameni noi, e mai greu cu ea. Este dificil să mai găsești politicieni care nu s-au înscris în alte partide, oameni care au avut atitudine civică constantă. Toată chestiunea este că oamenii care vin, să dovedească că vor. E foarte clar”

„Campaniile agresive nu sunt în caracterul AUR”

Frigul și burnița rece a iernii de pe litoral au contribuit din plin la „spargerea găștii”. George Simion se grăbea să ajungă la Suceava, unde convocase protestatari AUR din toată Moldova. Acela eveniment pentru el, nu o lansare simplă de candidat la primăria Constanța. S-a pupat cu câteva susținătoare și a plecat.

Nu înainte de a-și transmite mesajul în stil Donald Trump: „Avem nevoie de voi să punem patrioți la cârma țării, la cârma orașelor și județelor noastre. O să venim cu proiectul unui oraș în care să vă fie drag să trăiți, o Constanța mare, după cum și România trebuie să fie, iarăși, mare”.

Campania electorală rămâne în mâna susținătorilor devotați ai lui Simion. Printre ei, Maria Saioc, o activistă AUR, cunoscută pentru descinderile in diferite primării și instituții publice din țară, inclusiv la Cluj, cerând imperativ socoteală pe diverse teme. „Voi face parte din echipa de campanie electorală a domnului Cupșa. Nu se va pune problema de violență verbală sau fizică. Nu există așa ceva. Vom fi fair play. Nu mergem să țipăm, nu mergem să huiduim. Nu e în caracterul nostru, al partidului AUR”, a dat, ea, asigurări solemne.

Mai multe articole

Feri Predescu –un ziarist cu vastă experiență, care, de-a lungul anilor, a parcurs toate genurile de presă, scrisă, radio, televiziune. Este corespondent Europa Fm la Constanța. Jurnalismul rămâne, pentru ea, cea mai frumoasă meserie din lume. O slujeste cu entuziasm și pasiune pentru a transmite, de fapt, ceea ce ar trebui sa fie cel mai important mesaj al presei: adevărul.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Feri Predescu
Feri Predescu
Feri Predescu –un ziarist cu vastă experiență, care, de-a lungul anilor, a parcurs toate genurile de presă, scrisă, radio, televiziune. Este corespondent Europa Fm la Constanța. Jurnalismul rămâne, pentru ea, cea mai frumoasă meserie din lume. O slujeste cu entuziasm și pasiune pentru a transmite, de fapt, ceea ce ar trebui sa fie cel mai important mesaj al presei: adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Trebuie să ne protejăm pădurile! Mafia pădurilor și mafia gunoaielor pot fi învinse! (P)

România este, teoretic, o țară varde. Practic, este din ce în ce mai puțin verde. Și asta ne costă pe fiecare dintre noi ani...

Povestea militarului expert în inginerie aerospațială, cu misiuni în Ucraina, care a devenit designer și își prezintă colecțiile la Paris, Milano și pe catwalk-ul...

Peste 100 de designeri se reunesc la Iași, în acest weekend, la Romanian Fashion Week, cel mai longeviv festival dedicat modei din Romania, care...

Vlad Pascu, judecat de președinta instanței din Mangalia. Părinții victimelor: „Se va face dreptate în acest caz”

Procesul lui Vlad Pascu, șoferul care sub influența drogurilor a accidentat mortal doi studenți și a rănit alți trei, a fost preluat de președinta...

Am putea folosi euro în România. Cine împiedică asta și, totuși, de când am putea face trecerea

Paradoxul în România este că plătim mai toate facturile raportat la euro, dar ne încasăm veniturile în lei. De ce se întâmplă asta? Dintr-un...

Peste 100 de designeri, 300 de fotomodele, cel mai mare catwalk din țară, la Iași: toate surprizele anunțate de Romanian Fashion Week. Irina Schrotter:...

Peste 100 de designeri tineri și consacrați, 300 de fotomodele, peste 500 de ținute, cel mai impresionant catwalk din țară, cu o lungime de...

Dezbaterea marilor designeri despre moda în„era Tik-Tok”. Ovidiu Buta: „Designerii folosesc social-media ca pe un oracol”

Romanian Fashion Week, cel mai cunoscut și mai longeviv eveniment dedicat industriei modei românești, începe la Iași vineri, 24 mai 2024, în cadrul Romanian...

Articole asemănătoare

George Scripcaru implică grupările interlope din Brașov în alegerile locale din oraș

Membrii clanului Stoleru, numiți și "stăpânii cartierului Noua" din Brașov, îl susțin public pe internet pe fostul primar...

Trebuie să ne protejăm pădurile! Mafia pădurilor și mafia gunoaielor pot fi învinse! (P)

România este, teoretic, o țară varde. Practic, este din ce în ce mai puțin verde. Și asta ne...

Vlad Pascu, judecat de președinta instanței din Mangalia. Părinții victimelor: „Se va face dreptate în acest caz”

Procesul lui Vlad Pascu, șoferul care sub influența drogurilor a accidentat mortal doi studenți și a rănit alți...