Protestul fermierilor. Primul test al anului

Publicat:

Distribuie articolul:

Protestul fermierilor este primul test din acest an pe care trebuie să-l treacă nu doar guvernul, ci întreaga societate românescă. Motivele: anul electoral și războiul din Ucraina. În alte condiții, un asemenea protest s-ar fi înscris într-o serie de manifestări obișnuite într-o țară democratică.

Dar, în condițiile anului 2024, el antrenează elemente ce depășesc simpla dispută dintre o categorie socială și guvernare, pentru că, așa cum am mai spus și cu altă ocazie, în acest an electoral un jucător va fi Rusia cu toate cozile ei de topor din societatea românească, aflate atât în prima linie a politicii, înregimentate în partidele populiste, cât și-n linii mai difuze, prin diverse organisme ce propagă sub haina patriotismului antieuropenismul.

Un lucru par să nu-l știe sau să-l fi uitat guvernanții și sfătuitorii lor: populiștii nu apar din nimic, ci prin exploatarea propagandistică a unei probleme. Ei preiau o temă reală de nemulțumire a unui segment social și o gonflează, prezentând-o ca pe o problemă națională, europeană, regională și, în fine, vitală. Scopul lor nu este acela de a veni cu o rezolvare, ci de a culege voturi din indignarea nemulțumiților, pe care o conduc propagandistic spre ură și spre dorința de a sancționa. Iar sancțiunea vine la vot.

Guvernanții noștri știau de problemele fermierilor și de faptul că aveau mecanismul european de protejare a acestora în condițiile războiului din Ucraina. Dar nu au acționat și oamenii au ieșit în stradă. Ce s-a întâmplat? Un oportunist pesedist și-a pus pe cap o cușmă și s-a erijat în lider al lor, iar Simion și Șoșoacă s-au și înființat la locurile adunărilor pentru a le confisca protestul. Noroc că fermierii nu au mușcat de momeala populiștilor și i-au izgonit cu strigăte voioase de „huo!”. Dar câți vor proceda ca ei?

Nu doar fermierii au avut nemulțumiri. Protestează cei din justiție, se anunță proteste în primării, se pregătesc cei din sănătate ș.a.m.d. Cu toții au anumite nemulțumiri și se vor găsi lideri care să-i organizeze. Iar populiștii vor fi acolo, la proteste.

În tot acest timp, ce fac guvernanții de la toate nivelurile? Sunt prezenți la serbări de toate felurile, acolo unde ei sunt pe scenă iar votanții, dincolo de garduri, acolo unde se plasează și populiștii, pentru că, nu-i așa?, numai ei sunt „din popor și pentru popor”. De pe scenă curg laude de sine și promisiuni de mai bine, iar de dincolo de garduri se strigă nemulțumirile.   

Partidele mainstream ce guvernează perioade lungi ajung la o oboseală și la ignorarea sursei legitimității lor: votul cetățeanului. Ele cred că este suficient să enumere unele proiecte de succes realizate din bani publici pentru ca lumea să meargă fericită la vot și să le mai crediteze pentru încă un mandat. Or, nu este așa. Cetățeanul are nevoie de competiție și de convingerea că poate contesta și provoca schimbarea. Pentru că primele două partide ce asigurau o succesiune la guvernare și-au dat mâna peste țară și caută soluții pentru a-și prezerva puterea prin modificări ale legii electorale și nu prin întoarcerea la vot, cetățeanul se simte păcălit și furat. Și dorința lui de contestare va fi exploatată de către populiști, care nu sunt mai buni decât politicienii din partidele ostenite de atâta guvernare.

Asta se întâmplă în România uselistă. Cele două partide au amputat elementele campaniei electorale: au redus drastic nivelul fondurilor ce pot fi utilizate în aceste ritualuri periodice absolut necesare într-o democrație funcțională, au redus perioada campaniei, s-au mulțumit cu a face două-trei adunări cu simaptizanți după modelul „scenă-garduri” și au finanțat presa pentru a nu mai provoca anchete și polemici. Parafrazând un vechi slogan al lui Ion Iliescu, acum avem „O coaliție pentru liniștea dumneavoastră”. Am ajuns în atmosfera alegerilor pentru Marea Adunare Națională: cu trei afișe, cu emisiuni comandate, cu laude deșănțate, cu „blaturi” locale și cu liste venite de la centru. Nici măcar acele „competiții interne”, ale căror rezultate au fost mereu eludate, nu se mai fac, semn că nici măcar pentru a da măcar impresia de competiție nu se mai obosește nimeni. Pentru că actuala coaliție are convingerea că va rămâne mereu la guvernare.

Ce se întâmplă în opoziție? Cea a partidelor democratice, Alianța Dreapta Unită, se activează greu și nu reușește să conteste viguros actuala guvernare și nici acțiunile partidelor populiste, deși ar avea suficiente motive s-o facă. La fel ca alianța de guvernare, ea lasă partidele populiste să facă jocul contestării și ratează, astfel, recuperarea voturilor celor în căutare de vehicul politic al contestării. Polul democratic de dreapta de la populiști trebuie să rupă voturi, fiindcă actuala coaliție și-a cam atins pragul de jos în opțiunile electoratului.

Iar aceasta o poate face contestând nu doar actuala coaliție, fiindcă nu reușește s-o facă zgomotos ca populiștii, ci atacând mai ales prestațiile și conținutul mesajelor populiștilor, arătând electoratului că ei sunt pericolul cel mare pentru ceea ce s-a construit în trei decenii de democrație. E momentul ca populiștii, care au fost lăsați în pace până acum, să fie atacați frontal cu toate mijloacele democratice. O astfel de strategie ar scoate în evidență conivența acestora cu actuala coaliție, despre care se vorbește mai mult în rândul societății civile.

Calculul partidelor democratice de la guvernare și din opoziție pare a fi același: să lăsăm populiștii să conteste, pentru că electoratul majoritar nu va vota indezirabili ca ei. Se înșeală și uită câte voturi a luat Dan Diaconescu, au uitat câte voturi a luat AUR când a fost lăsată să facă campanie prin marșuri și adunări publice încălcând restricțiile din pandemie.

Opozița față de guvernare vine și din partea societății civile, intrată acum într-o perioadă de letargie după trădarea venită din partea Președintelui Iohannis. Recent, am avut onoarea de a participa la o întâlnire a Convenției Grupurilor Civice, care a avut loc ca Timișoara. S-a discutat despre faptul că „programul Dragnea” de distrugere a justiției a fost dus la capăt „pas cu pas”. Deși Piața a câștigat atunci, Președintele și partidele de guvernământ au învins după. O lehamite s-a aștenut în rândul organizațiilor civice și lucrul acesta îi îngrijorează pe activiști. (voi reveni asupra acestui subiect)

În concluzie, opoziția democratică – atât cea politică, cât și cea civică – este în criză, iar spațiul contestării este dominat de opoziția antidemocratică a partidelor populiste. Pe acest fond, a început seria de contestări din partea categoriilor sociale nemulțumite de diverse aspecte. Exact asta așteaptă populiștii, pentru că acele contestări vor fi în stradă, locul lor predilect pe care partidele democratice l-au uitat demult. Cu această stare de lucruri începem anul electoral.

Mai multe articole

Sorin Bocancea este profesor și Rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Este Directorul revistei Polis și Președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Printre lucrările publicate se numără: „Instituţii şi politici publice în Uniunea Europeană” (2004), „Cetatea lui Platon” (2010), „Noi și postcomunismul” (2012) și „Trei decenii de învățământ superior privat în România. Universitatea „Petre Andrei” din Iași” (2021). A coordonat 12 volume colective (dintre care 4 în colaborare) și a realizat alte 5 în coautorat. A publicat peste 60 de articole științifice în reviste și în volume colective.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Sorin Bocancea
Sorin Bocancea
Sorin Bocancea este profesor și Rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Este Directorul revistei Polis și Președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Printre lucrările publicate se numără: „Instituţii şi politici publice în Uniunea Europeană” (2004), „Cetatea lui Platon” (2010), „Noi și postcomunismul” (2012) și „Trei decenii de învățământ superior privat în România. Universitatea „Petre Andrei” din Iași” (2021). A coordonat 12 volume colective (dintre care 4 în colaborare) și a realizat alte 5 în coautorat. A publicat peste 60 de articole științifice în reviste și în volume colective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Trebuie să ne protejăm pădurile! Mafia pădurilor și mafia gunoaielor pot fi învinse! (P)

România este, teoretic, o țară varde. Practic, este din ce în ce mai puțin verde. Și asta ne costă pe fiecare dintre noi ani...

Povestea militarului expert în inginerie aerospațială, cu misiuni în Ucraina, care a devenit designer și își prezintă colecțiile la Paris, Milano și pe catwalk-ul...

Peste 100 de designeri se reunesc la Iași, în acest weekend, la Romanian Fashion Week, cel mai longeviv festival dedicat modei din Romania, care...

Vlad Pascu, judecat de președinta instanței din Mangalia. Părinții victimelor: „Se va face dreptate în acest caz”

Procesul lui Vlad Pascu, șoferul care sub influența drogurilor a accidentat mortal doi studenți și a rănit alți trei, a fost preluat de președinta...

Am putea folosi euro în România. Cine împiedică asta și, totuși, de când am putea face trecerea

Paradoxul în România este că plătim mai toate facturile raportat la euro, dar ne încasăm veniturile în lei. De ce se întâmplă asta? Dintr-un...

Peste 100 de designeri, 300 de fotomodele, cel mai mare catwalk din țară, la Iași: toate surprizele anunțate de Romanian Fashion Week. Irina Schrotter:...

Peste 100 de designeri tineri și consacrați, 300 de fotomodele, peste 500 de ținute, cel mai impresionant catwalk din țară, cu o lungime de...

Dezbaterea marilor designeri despre moda în„era Tik-Tok”. Ovidiu Buta: „Designerii folosesc social-media ca pe un oracol”

Romanian Fashion Week, cel mai cunoscut și mai longeviv eveniment dedicat industriei modei românești, începe la Iași vineri, 24 mai 2024, în cadrul Romanian...

Articole asemănătoare

George Scripcaru implică grupările interlope din Brașov în alegerile locale din oraș

Membrii clanului Stoleru, numiți și "stăpânii cartierului Noua" din Brașov, îl susțin public pe internet pe fostul primar...

Trebuie să ne protejăm pădurile! Mafia pădurilor și mafia gunoaielor pot fi învinse! (P)

România este, teoretic, o țară varde. Practic, este din ce în ce mai puțin verde. Și asta ne...

Vlad Pascu, judecat de președinta instanței din Mangalia. Părinții victimelor: „Se va face dreptate în acest caz”

Procesul lui Vlad Pascu, șoferul care sub influența drogurilor a accidentat mortal doi studenți și a rănit alți...