PORTRET DE PREZIDENȚIABIL: Elena Valerica Lasconi, de la „treaba cu gay-ii” la cea cu Cotroceniul

Publicat:

Distribuie articolul:

Elena Valerica Lasconi (52 de ani), născută în Hațeg (județul Hunedoara), a făcut pasul spre politică în 2020, când după aproape 25 de ani la Pro TV părăsea viața de televiziune și își anunța oficial candidatura pentru Primăria Câmpulung, din partea USR-PLUS.

Lasconi, în prezent președinta USR, a câștigat, atunci, primul mandat de primar (57% din voturi), iar la alegerile locale din iunie 2024, pe cel de-al doilea (aprox. 70% din voturi). În decembrie 2019, când își anunța retragerea din presă și pasul spre administrație, moment în care încă tatona terenul pentru alăturarea de un partid care să o susțină într-o cursă pentru alegerile locale, Elena Lasconi spunea că intră în politică pentru „a schimba viața oamenilor în bine”.

Conform informațiilor postate pe site-ul Primăriei Câmpulung, din 2020, sub mandatul Elenei Lasconi, micul oraș din județul Argeș a beneficiat, între altele, de finanțări de peste 500 de milioane de lei din fonduri europene, rețeaua de gaze a fost extinsă cu mai bine de 30 de kilometri și a fost promovat, direct de primar, la nivel internațional și național, „prin lobby și acțiuni concrete”.

„Treaba cu gay-ii” și pasul spre Cotroceni  

Dar cum a ajuns Lasconi, primar USR într-un oraș de provincie cu aproximativ 30.000 de locuitori, să intre în cursa pentru Cotroceni?

În noiembrie 2023, Elena Lasconi, care era anunțată drept cap de listă a USR pentru europarlamentarele din acest an, intra într-un scandal național de proporții, după ce declara, într-un interviu pentru emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, că a votat „Da” la referendumul pentru familie, din 2018. Reprezentanta USR își justifica votul prin faptul că „eu sunt creștină, sunt ortodoxă și consider că familia este formată dintr-o femeie și un bărbat”, completând, totuși, cu faptul că „nu am nicio problemă cu relațiile lor, atât timp cât nu-i afectează pe cei din jur”.

Declarația lui Lasconi, în contradicție cu valorile enunțate de USR până la acel moment, se baza, însă, pe un fals, din punct de vedere constituțional. Concret, referendumul pentru familie, puternic instrumentalizat politic de fostul lider PSD Liviu Dragnea, a fost organizat invocându-se faptul că actuala Constituție ar permite căsătoria între persoane de același sex.

CITEȘTE ȘI: PORTRET DE PREZIDENȚIABIL: George Simion și AUR-ul care strălucește numai online

Acest lucru fusese, însă, clarificat oarecum chiar de Curtea Constituțională a României, prin Decizia 580/20 iulie 2016, care făcea referire la Art. 48 din Constituția României, Familia. Concret, cu doi ani înainte de organizarea Referendumului pentru familie, CCR arăta că „prin înlocuirea sintagmei «între soți» cu sintagma «între un bărbat și o femeie», se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie, în sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificația originară a textului”.

Curtea mai completa, în aceeași decizie din 2016, și cu un alt detaliu important, făcând referire la termenul „familie” și arătând că tocmai Constituția României vorbește și despre alte tipuri de familie, distincte de relațiile rezultând din căsătorie: „Noțiunea de viață de familie este complexă, cuprinzând inclusiv raporturile de familie de fapt, distinct de relațiile de familie rezultând din căsătorie, a căror importanță a îndrituit legiuitorul constituant să evidențieze distinct, în art.48, protecția relațiilor de familie rezultând din căsătorie și din legătura între părinți și copii”.

Declarația Elenei Lasconi, care a provocat controverse puternice la nivelul USR și în rândul simpatizanților partidului, a escaladat și pe fondul unei reacții publice, pe Instagram, a fiicei acesteia, Oana, stabilită în Franța, care se declară o susținătoare a minorității LGBTQ.

Oana declara, la acel moment, că „sunt în şoc şi absolut dezgustată să aflu că mama mea a votat DA la referendumul Coliţiei pentru Familie pentru a susţine aşa-zisa familie tradiţională. Nu pot să descriu durerea pe care o simt nu numai ca fiică a ei. (…) Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susţinut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă. Nu m-aş fi aşteptat la aşa ceva niciodată. (…) Mă doare sufletul. Nu susţin un astfel de om pentru alegerile europarlamentare sau prezidenţiale, deşi ştiu că este favorita multora”.

Pe fondul scandalului public, Cătălin Drulă, președintele partidului, care se încălzea pentru Cotroceni, anunța, la o zi după declarațiile Elenei Lasconi, că USR îi retrage acesteia sprijinul politic pentru alegerile europarlamentare. Pentru câteva luni, Elena Lasconi a trecut în tabăra „adversă” din interiorul USR, în opoziție cu cea aflată la putere sub conducerea lui Drulă. Asta până la alegerile din 9 iunie 2024, când USR, care se afla în Alianța Dreapta Unită alături de PMP și Forța Dreptei, a obținut la europarlamentare un scor cu mult sub așteptări, 8,71%. După eșecul la urne, Drulă și-a anunțat demisia de la conducerea partidului, fiind automat scos din cărți pentru o candidatură la prezidențiale.

În 29 iunie 2024, la Congreul USR, Lasconi a fost desemnată candidata partidului pentru alegerile prezidențiale din iarnă, obținând 94,31% din cele 531 de voturi ale membrilor partidului. Contracandidații săi, Octavian Berceanu și Dumitru Stanca, au obținut 4,44% din voturi, respectiv 1,24%.

După episodul cu familia tradițională și mai ales fiind în campanie pentru prezidențiale, Elena Lasconi a încercat să-și mai nunațeze declarațiile, rezumând subiectul la „treaba cu gay-ii”, despre care ar fi mai bine să fie întrebat Marcel Ciolacu, că doar PSD e singurul partid progresist în România”.

Pe de altă parte, după ce a câștigat șefia USR, în luna iunie, întrebată dacă ar mai vota „Da” la un astfel de referendum, Lasconi a răspuns: „Nu cred… De fapt, nu. Categoric, nu. Pentru că v-am spus: fiecare este liber să-și trăiască viața cum vrea. Și nu este treaba politicului sau nu este treaba USR-ului să intre în viața oamenilor”.

„Treaba” cu „femeia din popor”

Elena Lasconi s-a remarcat, de-a lungul celor patru ani de când este politician, dar mai ales în ultimele luni, odată cu desemnarea ei drept candidatul USR pentru prezidențiale, printr-un val de mesaje și atitudini cu tentă naționalistă, o nișă puternic exploatată în România de grupările extremiste conduse de George Simion (AUR) și Diana Șoșoacă (SOS România).

Îmbrăcată adesea în port tradițional, Lasconi a precizat, încă din momentul în care a câștigat șefia USR, că „sunt mândră că sunt româncă”, mesaj care a rămas în memoria colectivă după ce, în 2014, fostul lider al PSD, Victor Ponta, pe atunci candidat al partidului pentru Cotroceni, lansa sloganul de campanie „Mândri că suntem români”.

CITEȘTE ȘI: PORTRET DE PREZIDENȚIABIL: Mircea Geoană

În același Congres din iunie al USR, când a fost desemnată candidata pentru Cotroceni, Lasconi le transmitea colegilor de partid că „eu sunt aceeași Elena, mă știți, nu m-am schimbat. Sunt aceeași femeie din popor și, printre milioanele de români, sunt și eu o voce și refuz să-i las pe alții să spună cine e România și ce-și doresc românii”.

Un alt lucru exploatat public de Elena Lasconi este religia sa ortodoxă, credința în Dumnezeu, manifestată inclusiv prin două rânduri de cruci pe care candidata USR le poartă la vedere, la gât.

Subiectul este sancționat adeseori în spațiul public de o parte a electoratului, inclusiv de cel al USR, exasperat de agresivitatea cu care politicienii, indiferent de partid, își manifestă public apropierea de cele sfinte, mai ales în perioada campaniilor electorale.

De altfel, încă de la preluarea primului mandat de primar, Lasconi anunța că „am scos duhurile rele din Primărie! Am făcut curățenie și am chemat preotul, așa cum face un creștin ortodox. Ma bucur sincer și vă port în rugăciunile mele”.

Goana lui Lasconi către Cotroceni și acapararea unui bazin electoral cât mai mare și mai variat o fac să treacă cu ușurință de la mărturisirea publică repetată a propriei credințe la participarea la festivaluri de muzică, precum UNTOLD, sau participarea la emisiuni TV găzduite de Antena 3, post de televiziune aparținând lui Dan Voiculescu, fosta sursă „Felix” a Securității și condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul „ICA”, pentru infracțiuni economice. Prejudiciul din dosar, care depășește 60 de milioane de euro, nu a fost până acum recuperat de stat.

Antena 3, post TV cunoscut pentru dezinformare și fake news, care, de-a lungul anilor, a lovit puternic chiar în electoratul de centru-dreapta, pe umerii căruia s-a ridicat USR, dar și în membrii partidului lui Lasconi, a prezentat recent un interviu cu aceasta.

Realizat de Mihai Gâdea, una dintre vocile cele mai toxice ale Antena 3, care promovează constant personaje dubioase din politică, infractori, așa-ziși analiști politici apropiați în special de PSD, teorii ale conspirației, interviul a oferit o imagine aproape idilică a Elenei Lasconi, a casei și a familiei ei.

Pe un ton foarte prietenos în conversația cu Gâdea, Lasconi l-a întâmpinat la ea acasă cu „Te pup, Mihai! Cum ai ajuns până aici?” și, spre finalul emisiunii, a „ciocnit” cu acesta o prună ruptă în jumătate, promițându-i: „Mi-aș dori să fiu președintele care unește și sunt sigură că pot să fac asta. Sunt sigură, uită-te la mine!”.

Între declarații banale precum „poți fi orice vrei în viață, important e să fii tu”, „sunt loială, nu sunt o trădătoare” (cu referire la USR – n.r.), Elena Lasconi nu a vorbit nimic concret și consistent, în interviul pentru Antena 3, despre proiectul ei pentru Cotroceni sau despre cum vede politica externă a României, temă care se află direct în sarcina șefului de stat.

„Treaba” cu facultatea și cu soțul angajat la USR

În calitate de candidat la prezidențiale, Elena Lasconi a mai provocat niște valuri. În septembrie 2024, publicația Newsweek România dezvăluia că șefa USR a absolvit Facultatea de management, specializarea Economia Turismului și Comerțului Internațional, în cadrul Universității private Ecologice, la Deva, obținând note mici pe parcursul anilor de studiu, mediile generale anuale fiind sub 7.

În CV-ul postat pe site-ul Primăriei Câmpulung, Lasconi a menționat că, din 2001, este economist licențiat al ASE București, în profilul economic managementul turismului și comerțului. Ce a „omis” Lasconi să precizeze în toate informațiile publice pe care le-a prezentat este că facultatea pe care a terminat-o a fost una privată și că, nefiind acreditată, la acel moment, de către Ministerul Educației, pentru a organiza și examene de licență, actuala șefă a USR a susținut doar examenul de licență la ASE București.

Odată cu dezvăluirile din presă, întrebată despre studiile sale, Elena Lasconi a mizat pe un răspuns mai curând „emoțional”, în care a făcut referire la faptul că s-a căsătorit „după ce am terminat liceul”, „la 20 de ani am adus-o pe lume pe Oana”, iar „la 22 de ani am divorțat, nu a fost să fie!”:

„În primii doi de facultate, eu am zis: nu o să termin niciodată facultatea, nu aveam timp. Eram disperată. Au fost momente în care am plâns pe stradă. Aveam o profesoară de Contabilitate de la ASE care îmi dăduse nota 4,75, nu a vrut să-mi dea 25 de sutimi. Şi am zis: eu nu o să termin niciodată facultatea asta! Dar ceea ce pot să spun este că, ca şi primar, eu sunt ordonator principal de credite. Abia am reuşit să iau 5 la Contabilitate în facultate pentru că trebuia să tocesc ceva, dar am dovedit la Primărie că sunt unul dintre cei mai buni primari din România”, a explicat candidata USR la prezidențiale.

În august 2024, tot Newsweek România dezvăluia că soțul Elenei Lasconi, Cătălin-Teodor Georgescu, avocat cu o carieră foarte modestă, neraportând niciun venit din avocatură în 2020, a fost angajat de USR, în 2023, pe poziția de consilier în domeniul juridic, în grupul de la Camera Deputaților.

„Treaba” cu presa și cu OZN-urile

În 1995, pe când avea 23 de ani, Elena Lasconi s-a angajat la Radio T5 ABC, în Hațeg, unde, așa cum susține în propriul CV, concepea programul zilnic, organiza evenimente cu ascultătorii și realiza știri și talk-show-uri.

Un an mai târziu, în 1996, până în martie 2020, a lucrat pentru PRO TV, mai întâi ca jurnalist corespondent la Deva, transferată ulterior în echipa de la București. De-a lungul a un sfert de veac petrecut la PRO TV, Lasconi spune că a fost „reporter, realizator și moderator TV, producător, corespondent de război, prezentator, trainer, dar și sales manager”. În 1999, a absolvit Școala de televiziune BBC.

În afara reportajelor, a știrilor și a corespondențelor de război, Elena Lasconi a găzduit și emisiuni pe teme precum fenomenele paranormale sau existența extratereștrilor. În una dintre emisiuni, de exemplu, în care îl avea invitat pe cercetătorul Dan Farcaș, Lasconi încerca să găsească răspunsul la întrebarea: „Este vreo legătură între uciderea lui John F. Kennedy, fostul președinte american, și fenomenul OZN?”   

„Treaba” cu averea

Conform ultimei declarații de avere, din iunie 2024, Elena Lasconi deține șapte terenuri intravilane și agricole, cu suprafețe între 500 de mp și 37.500 de mp, majoritatea moștenite. În 2005, Lasconi și-a cumpărat la Câmpulung, acolo unde locuiește în prezent, un teren intravilan cu suprafața de peste 4.900 de mp. În același an, șefa USR și-a achiziționat și casa din Câmpulung, de 98,6 mp, ea mai având trei apartamente în București, dintre care două sunt trecute drept moștenire.  

La capitolul venituri, în ultimul an, Elena Lasconi a câștigat, în calitate de primar, 150.717 lei, iar soțul acesteia, consilier juridic al USR, a primit de la Camera Deputaților 75.600 de lei.

Fotografii: Elena Lasconi / Facebook

Website | Mai multe articole

Ramona Ursu e ziaristă. Din convingere. Adoră să scrie. Să vorbească. Să descopere. Dar mai ales să-i asculte pe oameni.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Ramona Ursu
Ramona Ursuhttps://www.mediaquality.ro/
Ramona Ursu e ziaristă. Din convingere. Adoră să scrie. Să vorbească. Să descopere. Dar mai ales să-i asculte pe oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Mircea Geoană vine cu acuzații halucinante la adresa jurnalistului Attila Biro: „Ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al...

Într-o încercare disperată de a se apăra în contextul investigației OCCRP, care arată că oameni din apropierea sa sunt apropiați de Rusia, Mircea Geoană...

Angajat al Serviciului de Gospodărire a Apelor Vrancea, acuzat de țepe internaționale cu mașini

Situație incredibilă în micul târg al Focșanilor, unde mai multe persoane acuză că au fost păgubite de sute de mii de euro și de...

Reacții după investigația OCCRP despre relația Geoană-Rusia: „Parcursul electoral al lui Mircea Geoană s-a cam încheiat”

O investigație a jurnaliștilor OCCRP a devoalat niște legături foarte interesante între un apropiat al lui Geoană și Rusia. Mai exact, jurnaliștii au arătat...

Acţiune iniţiată de o asociaţie din Iaşi: Membrii vor bate la tobe în centrul oraşului şi vor cere urgentarea construirii autostrăzii A8

Membrii unei asociaţii pro-autostradă din Iaşi vor bate la tobe, sâmbătă, în centrul oraşului, acţiunea având ca scop sensibilizarea autorităţilor pentru a urgenta construirea...

Israelul l-a declarat „persona non grata” pe șeful ONU: „Sprijină teroriștii și criminalii de la Hamas”

Israel Katz, ministrul israelian de externe, a anunțat că l-a declarat „persona non grata” pe Antonio Guterres, secretarul general al ONU, căruia i s-a...

Explozii lângă Ambasada Israelului din Copenhaga. Poliția investighează cazul. Nicio persoană rănită

Poliţia daneză a precizat miercuri, 2 octombrie 2024, că investighează două explozii produse în apropierea Ambasadei Israelului situată în nodrdul capitalei țării, Copenhaga, relatează...

Articole asemănătoare

Dan Voiculescu, acuzat de amenințare și șantaj după decizia instanței în cazul ICA

După ce Tribunalul București a respins cererea de anulare a raportului de constatare a prejudiciului de 60 de...

Mircea Geoană vine cu acuzații halucinante la adresa jurnalistului Attila Biro: „Ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al...

Într-o încercare disperată de a se apăra în contextul investigației OCCRP, care arată că oameni din apropierea sa...

Angajat al Serviciului de Gospodărire a Apelor Vrancea, acuzat de țepe internaționale cu mașini

Situație incredibilă în micul târg al Focșanilor, unde mai multe persoane acuză că au fost păgubite de sute...

Reacții după investigația OCCRP despre relația Geoană-Rusia: „Parcursul electoral al lui Mircea Geoană s-a cam încheiat”

O investigație a jurnaliștilor OCCRP a devoalat niște legături foarte interesante între un apropiat al lui Geoană și...