Mașinăria de propagandă a lui Putin din „presa” românească. Jurnaliști emanați de Moscova și „analiști” care sapă la temelia Occidentului pe site-uri promovate de Ambasada Rusiei (I)

Publicat:

Distribuie articolul:

Propagandă. Dezinformare. Teorii ale conspirației. O adevărată armată de „jurnaliști”, de „experți”, de comentatori obscuri prezentanți drept „personalități”, persoane reale sau pur și simplu personaje fabricate cap-coadă, bombardează spațiul online românesc cu informații care servesc din plin intereselor Federației Ruse.

Mașinăria de propagandă este alimentată de o serie de site-uri care se autointitulează, multe dintre ele, drept „de presă”, ba chiar de „presă liberă”, în condițiile în care informațiile sunt fie prezentate trunchiat, fie sunt false cu totul, astfel încât mesajele urmează până la virgulă agenda Kremlinului.

Câteva exemple de site-uri care fac parte din această rețea de propagandă a Rusiei, dar care s-au consacrat, de-a lungul ultimilor ani, și prin promovarea teoriilor conspirației – pandemia COVID-19 fiind printre subiectele cel mai des vizate: Vești din Rusia, ActiveNews, În prima linie sau Solid News.

Lista propagandiștilor lui Vladimir Putin este, însă, cu mult mai lungă. Media Quality demarează o serie de articole despre războiul anti-UE, anti-NATO, dus în mediul online de pionii Rusiei în România.

Ce fac instituțiile statului român? Ce prevede legiaslația din țara noastră? Dar cea europeană? Cum poate fi combătută propaganda rusă? Până unde este libera exprimare și de unde începe dezinformarea?

La întrebări din acest registru vom încerca să găsim răspunsuri pe parcursul serialului nostru privind propaganda rusă în România și dezinformarea prin mass-media și prin rețelele sociale.

Vești din Rusia, site-ul promovat masiv de Ambasada Rusiei

Începem seria articolelor pe această temă cu prezentarea VestidinRusia.com, unul dintre site-urile distribuite constant pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București.

În iunie 2018, domeniul www.vestidinrusia.ro era cumpărat de o persoană fizică a cărei identitate nu este publică, conform Regulamentului General privind Protecția Datelor cu caracter personal.

La scurt timp, site-ul a devenit activ și, confom propriei prezentări, informațiile pe care le transmite „se bazează în principal pe cele furnizate de mass-media din Federația Rusă, încercând să prezinte un punct de vedere direct de la sursă asupra fenomenelor politice, sociale, culturale care se petrec în Rusia de astăzi. O privire din această perspectivă este esențială pentru o mai bună cunoaștere și înțelegere”.

Fenomenele politice, sociale, culturale care se petrec în Rusia de astăzi” sunt, așadar, doar cele transmise de canalele media rusești oficiale, care promovează propaganda de stat, astfel că „buna cunoaștere și înțelegere” pentru publicul VestidinRusia.com se rezumă doar la ceea ce dictează Kremlinul.

„La Zelenski s-au găsit un miliard de dolari și o vilă în Miami”

De exemplu, momentul invaziei Rusiei în Ucraina, 24 februarie 2022, a fost relatat de www.vestidinrusia.ro prin titluri și articole care răstălmăceau cu totul realitatea și se aliniau până la virgulă campaniei de dezinformare demarate atunci, la nivel global, de Rusia:

„La Zelenski s-au găsit un miliard de dolari și o vilă în Miami”

„Peskov a declarat că Ucraina trebuie curățată de naziști”

„Un atac asupra Federației Ruse va duce la înfrângere și consecințe teribile pentru orice agresor”

„Putin a anunțat începerea operațiunii militare speciale în Donbass”

 „Zaharova: Prevenirea unui război global, acesta este scopul operațiunii din Ucraina”.

„Peskov: Putin a dat ordin de oprire a operațiunii militare, dar a intervenit renunțarea Kievului la negocieri”.

Titluri din același registru au continuat să fie publicate pe parcursul ultimilor ani, în fiecare zi. În 28 februarie 2022, la patru zile după declanșarea războiului din Ucraina, fostul purtător de cuvând al Guvernului României, Dan Cărbunaru, anunța „o serie de măsuri pe care autoritățile române le-au luat în această perioadă pentru a bloca anumite surse identificate ca propagând știri false, în contextual crizei din Ucraina – unele dintre ele au fost deja închise, altele urmează să fie închise”.

Între publicațiile aflate atunci pe lista neagră a fost Sputnik. Tot atunci, postul de televiziune Russia Today a fost interzis pe teritoriul României. Site-ul www.vestidinrusia.ro a trecut, însă, pe sub radarul autorităților române și a putut fi citit până în august 2023, articolele fiind orientate în cea mai mare parte spre „operațiunea specială” a lui Putin în Ucraina.

Totuși, la finele lui august 2023, www.vestidinrusia.ro a fost închis de autoritățile române, dar la scurt timp, în toamna anului trecut, a reapărut aproape identic. Singura schimbare a fost de ordin tehnic, domeniul inițial, cu terminația .ro, transformându-se în .com.

Aceeastă schimbare a domeniului, conform experților consultați de Media Quality, complică mult, din punct de vedere legislativ, posibilitatea ca instituțiile statului român să mai poată închide site-ul încă o data. Asta deși propaganda rusă curge la fel.

Omul Moscovei, redactor-șef

Cele mai multe dintre articolele publicate pe acest site nu sunt semnate, deci nici asumate de autori. Totuși, un anume Vyacheslav Samoshkin (foto jos), ziarist rus cu cetățenie română, stabilit la București, este prezentat drept poet și redactor șef al publicației.

Vyacheslav Samoshki a absolvit Filologia la Universitatea de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova, este membru al Uniunii Scriitorilor din Moscova și, de-a lungul anilor, a lucrat și pentru agenția rusească de presă Ria Novosti.

Pe lângă articole de pe www.vestidinrusia.ro, pe Vyacheslav Samoshkin îl mai regăsim pe diverse site-uri obscure, precum https://coronaviruspoetry.com/, unde a publicat un poem cu mesaje conspiraționiste pe tema pandemiei de COVID-19, sau în Revista Semne Alese, unde Elena Boholț, redactor șef, i-a luat un interviu în care Samoshkin vorbește, într-o limbă română stâlcită, despre cum „România este viața mea”.   

Un alt nume promovat de www.vestidinrusia.com, în secțiunea Comentarii, este Corneliu Vlad (foto jos), o „vedetă” a conspiraționiștilor din mass-media românească.

Prezentat de ActiveNews drept „cel mai important analist de politică internațională la ora aceasta, în România”, Corneliu Vlad, cu o bogată carieră jurnalistică în perioada de dinainte de 1989, fost director al agenţiilor de presă Inforusia şi East Mass Media, „sapă” puternic la temelia Occidentului, publicând, pe www.stiridinrusia.com comentarii cu titluri sugestive: „O strategie activă de contracarare a ofensivei occidentale” sau „Rusia pledează pentru o lume deschisă, a diversității, ecurității, dreptății și egalității”.

Website | Mai multe articole

Ramona Ursu e ziaristă. Din convingere. Adoră să scrie. Să vorbească. Să descopere. Dar mai ales să-i asculte pe oameni.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Ramona Ursu
Ramona Ursuhttps://www.mediaquality.ro/
Ramona Ursu e ziaristă. Din convingere. Adoră să scrie. Să vorbească. Să descopere. Dar mai ales să-i asculte pe oameni.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Peste 1 milion de oameni au interacționat cu cele 200 de evenimente ale Romanian Creative Week 2024. Premieră națională: un moment de Realitate Augumentată,...

Peste 1 milion de oameni au interacționat cu cele peste 200 de evenimente ale Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor...

Zeci de tineri designeri, la RFW Forum: dezbatere cu experți în domeniu despre proprietatea intelectuală în industria modei

Invitați de marcă și personalități din industriile creative au participat sâmbătă la RFW Forum, conferința care a adus în centrul discuțiilor subiecte relevante legate...

Povești „body positivity” impresionante pe podiumul Romanian Fashion Week. Designerul Ioana Ciolacu: „Dacă producem modă numai pentru femeile cu dimensiuni ideale, majoritatea oamenilor normali...

Romanian Fashion Week continuă la Iași cu show-uri spectaculoase și colecții care trezesc idealuri și conturează trenduri noi în moda din România. A doua...

New Media District, cel mai mare show de arte vizuale din țară, a debutat la Iași cu un spectacol de lumini și video mapping

New Media District, cel mai așteptat show de arte vizuale din România, a adus în capitala Moldovei nu mai puțin de 40 de instalații...

Proprietari, Producători, Beneficiari

Încă de mici, înainte de a deveni UTC-iști, ni se explica așa : noi toți, oamenii muncii adică, aveam față de mijloacele de producție...

George Scripcaru implică grupările interlope din Brașov în alegerile locale din oraș (P)

Membrii clanului Stoleru, numiți și "stăpânii cartierului Noua" din Brașov, îl susțin public pe internet pe fostul primar Scripcaru, care va candida din nou...

Articole asemănătoare

Cine vrei să te reprezinte în Parlamentul European? O comparație între candidații principalelor partide (P)

Alianța Dreapta Unită are cei mai buni candidați pentru Parlamentul European – singura echipă care poate garanta că...

Zeci de tineri designeri, la RFW Forum: dezbatere cu experți în domeniu despre proprietatea intelectuală în industria modei

Invitați de marcă și personalități din industriile creative au participat sâmbătă la RFW Forum, conferința care a adus...