România a învins, viitorul preedinte va fi un om cu o inteligență probată în competiții internaționale, cu o experiență civică bogată și cu una administrativă la fel. În fine, un om a cărui alegere în cea mai înaltă funcție în stat ne face cinste ca țară, după ce am avut un premier ce nu și-a mai găsit diploma de absolvire a studiilor medii și după ce în cursa finală pentru Cotroceni am avut un individ violent, cu un comportament suburban, om al Moscovei.
Misiunea lui Nicușor Dan va fi foarte dificilă, prima probă fiind constituirea unui guvern al cărui premier să fie omul promis, Ilie Bolojan. Dar, cu cine va sta Nicușor la masa negocierilor? Cu reprezentanții unui partid ce nu vrea nici în ruptul capului să se reformeze – la PSD mă refer –, cu unul ce a scăpat repede de Bolojan și s-ar bucura dacă acesta ar fi premier în primul rând pentru că nu s-ar mai ocupa de reformarea lui – la PNL mă refer –, cu o asociație ce l-a sprijinit masiv în turul doi – este vorba de UDMR – și cu USR, formațiune eliminată ultima dată de la guvernare prin combinațiile lui Iohannis și prin propria incapacitate de negociere, care a reușit să se salveze în ultima clipă de la înfrângerea în alegeri.
În afară de UDMR, în toate celelalte formațiuni este agitație, pentru că lumea vrea schimbare. Prin rămânerea lui Grindeanu, PSD a dovedit că nu vrea să înțeleagă nimic din rezultatul votării. Aceeași echipă sudată în rele va conduce partidul până la congresul din toamnă. PNL, cum spuneam, speră să scape de Bolojan pentru ca lucrurile să rămână cum au fost. În acest timp, pe lângă aceste două partide dau târcoale hoitarii Ponta și Antonescu, doar-doar vor putea rupe parlamentari suficient de mulți necesari transformării unor partide mai vechi sau mai noi în partide parlamentare pe care să le conducă ei.
Nici în aripa antidemocratică nu e liniște, Târziu anunțând înființarea unui nou partid care va rupe din AUR. Cred că nici POT și nici SOS nu vor rămâne cu aceleași locuri în parlament în urma apariției acestei noi formațiuni. Peste toată hărmălaia, Simion anunță că va contesta alegerile, după ce recunoscuse rezultatele. Pentru că, așa cum am mai spus, misiunea lui este anarhia.
Armata georgistă ce l-a votat pe Simion își trăiește înfrângerea într-o gamă largă de gesturi, de la plâns, înjurături și amenințări la distrugerea documentelor personale. Așa au ajuns cei ce au mestecat mesaje identitare la o acută criză de identitate. Cei nerușinat de mândri de românitatea lor au început să-și distrugă documentele care le testă apartenența la România. Ei vor fi cei care în curând vor aglomera birourile de evidență a populației pentru a obține noi acte de identitate. Cu cheltuieli, căci prostia se plătește.
Pe 18 mai am ținut la distanță de 7,2 procente marele pericol moscovit ce nu încetează să amenințe România. Va urma o perioadă „interesantă”, în care vor fi reluate atacurile la ordinea constituțională. Se va relansa mesajul „loviturilor de stat”, chiar dacă nicio minte întreagă nu poate înelege cum pot instituțiile statului să dea lovituri de stat ce nu au schimbat nimic din arhitectura instituțională și din construcția politică și nici cum se pot da 2-3 lovituri de stat în câteva luni, cum susțin trompetele propagandistice Alexandrescu, Turcescu, Tucă, Cristoiu, Gușă și tot neamul celor ce susțin mai departe cultura calului și cizma muscalului.
Pe acest fond, avem nevoie de un guvern care să elimine avariile lăsate de troica Iohannis-Ciucă-Ciolacu și instituții care, depresurizate politic, să înceapă să-i aducă în fața instanțelor de judecată pe cei ce au dat lovituri repetate ordinii constituționale din România. Am învins, avem președinte proeuropean, dar răul construit în ultimii ani nu poate fi eradicat doar prin efortul unui om, fie acesta și primul om în stat. Iar soluția este la partidele de guvernământ, pentru că de la ele a venit răul. Succesul lui Nicușor nu poate acoperi prăbușirea lor.
Sorin Bocancea este profesor și Rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Este Directorul revistei Polis și Președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Printre lucrările publicate se numără: „Instituţii şi politici publice în Uniunea Europeană” (2004), „Cetatea lui Platon” (2010), „Noi și postcomunismul” (2012) și „Trei decenii de învățământ superior privat în România. Universitatea „Petre Andrei” din Iași” (2021). A coordonat 12 volume colective (dintre care 4 în colaborare) și a realizat alte 5 în coautorat. A publicat peste 60 de articole științifice în reviste și în volume colective.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară